Řidiči u polských hranic měli žně. Tankovali mnohem levněji, tvořily se dokonce kolony

Síť čerpacích stanic Orlen razantně snížila ceny benzínu a nafty na svých pumpách podél hranic s Polskem (1.10.2023).

Benzina u hranic zlevnila

Síť čerpacích stanic Orlen razantně snížila ceny benzinu a nafty na svých pumpách podél polských hranic. Řidiči v pohraničí tak v neděli tankovali zhruba o osm korun levněji než ve vnitrozemí. Na mnoha místech se kvůli tomu tvořily kolony. Důvod razantního snížení cen na čerpacích stanicích firma odmítla komentovat. Vyjadřovat se nehodlá ani konkurence, která vyšší ceny kolem 40 korun stále drží. Ve hře jsou podle řidičů či polských médií hned dva scénáře.

Desítky aut pomalu popojížděly například před pumpou Orlen ve Frýdlantu v Čechách. Benzin i nafta tam v neděli klesly na 32,90 koruny za litr. Na pumpě stejné značky zhruba o dvanáct kilometrů dál směrem do vnitrozemí přitom na stojanu zůstaly ceny obdobné jako ve zbytku republiky, tedy 40,50 koruny za litr nafty i benzinu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Řidiči si za pohonné hmoty připlatí. Stoupající ceny je mohou zavést za hranice

„Máme tady strašný frmol, už asi od půl deváté ráno. Víc vám ale říct nemůžu, máme to zakázané,“ řekla redakci CNN Prima NEWS čerpadlářka na pumpě ve Frýdlantu. Zpráva o výrazně levnějším benzinu se po sociálních sítích valila jako lavina. Motoristé tankovali nejen do nádrží, ale i do kanystrů do zásoby.

„Vůbec nechápu, jak je to možné, ale musí se to využít. Kdo ví, jak dlouho to takhle vydrží,“ kroutil hlavou řidič, který měl v kufru svého vozu připravených pět nádob. Konkurenční pumpa ve stejném městě s cenou o sedm korun dražší zela prázdnotou. „Mám od šéfa zakázané mluvit s novináři. Ale vidíte, že tu mám klid,“ kývala hlavou žena za kasou.

Podle zpráv na sociálních sítích Orlen výrazně zlevnil palivo na čerpacích stanicích, které jsou nejblíž polským hranicím. Za 32,90 koruny tankovali i lidé v Náchodě nebo Karviné. Mluvčí firmy odmítl cenovou politiku Orlenu komentovat.

Za vším může být nedostatek paliva i volební agenda

Za stejné ceny okolo 33 korun prodává Orlen palivo i doma v Polsku v přepočtu na zloté. Z toho důvodu tam jezdí v posledních dnech řada českých zákazníků plnit své nádrže. To by podle zákazníků z pohraničí mohl být jeden z důvodů razantního snížení cen i na českém území. Čerpací stanice v polském pohraničí se stále častěji potýkají s nedostatkem paliva, a to zřejmě i v souvislosti s nájezdy českých motoristů.

Orlen se tímto způsobem možná snaží Čechy držet doma, aby zbylo dost pohonných hmot právě pro Poláky. „Je pravda, že palivo často není. Teď máme za sebou asi sto kilometrů a na čtyřech polských pumpách už nebyla nafta,“ potvrdil redakci CNN Prima NEWS polský řidič, který zastavil u myčky ve Frýdlantu.

Polská média spekulují o tom, že nízké ceny v Polsku jsou důsledkem blížících se voleb do parlamentu. Ceny tlačí dolů prý podle taktovky současné vlády právě polostátní Orlen a ostatní se mu musejí přizpůsobit.

České dráhy razantně zdraží jízdné. Za lístek si připlatíme už od 10. prosince letošního roku. Více se dozvíte v přiložené reportáži:

Tagy: