Šéfka Tajné služby USA o atentátu na Trumpa: Je to naše největší selhání za poslední desetiletí

Zraněný exprezident Donald Trump po pokusu o atentát v Pensylvánii (14. 7. 2024)

Šéfka Tajné služby o atentátu na Trumpa

Atentát na amerického exprezidenta Donalda Trumpa byl největším operačním selháním Tajné služby Spojených států za poslední desetiletí. Před jedním z výborů americké Sněmovny reprezentantů to v pondělí podle agentury AP uvedla šéfka služby, která se kromě jiného stará o bezpečnost amerického prezidenta a dalších významných osob, Kimberly Cheatleová.

Trumpa se 13. července pokusil zastřelit útočník, když někdejší hlava státu a současný republikánský kandidát do nadcházejících prezidentských voleb hovořil k příznivcům na mítinku v pensylvánském Butleru. Exprezident utrpěl zranění ucha, střelec ale zabil jednoho z účastníků akce, další zranil.

ČTĚTE TAKÉ: Tepala Bidena za rasismus, pak se stala jeho stínem. Kdo je favoritka demokratů Harrisová?

Cheatleová, která v pondělí vypovídá před výborem pro dohled a odpovědnost, uvedla, že Tajná služba „13. července selhala“ a za události z toho dne přijala plnou odpovědnost.

Američtí zákonodárci se už dříve rozhořčeně podivovali nad tím, jak se střelec mohl dostat k Trumpovi tak blízko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ od exprezidenta ho dělilo zhruba 150 metrů. Někteří členové Republikánské strany v souvislosti s útokem Cheatleovou vyzvali k rezignaci, což Tajná služba odmítla a její šéfka stejný postoj v pondělí sdělila zákonodárcům.

„Myslím si, že jsem teď tím nejlepším člověkem k vedení Tajné služby,“ prohlásila.

Cheatleová v pondělí podle agentury Reuters uvedla, že Trump byl před střelbou lépe chráněn. „Úroveň bezpečnosti poskytované bývalému prezidentovi se navýšila už před začátkem kampaně a s narůstajícími hrozbami se nadále zvyšovala,“ řekla šéfka Tajné služby a dodala, že její agentura poskytla pro mítink ze 13. července zabezpečení podle požadavků Trumpova týmu.

Tajná služba o víkendu připustila, že v předchozích dvou letech opakovaně odmítla žádosti Trumpovy ochranky o dodatečné zdroje. „V případě akce v Butleru jsme žádné žádosti nezamítli,“ upřesnila v pondělí Cheatleová.

„Pro akci 13. července jsme poskytli požadované podrobnosti, požadované náležitosti,“ uvedla Cheatleová. Na konkrétní otázky ohledně bezpečnostních plánů Trumpovy ochrany ale odmítla odpovědět s ohledem na probíhající interní šetření.

Pondělní slyšení je teprve prvním, které se bude v americkém Kongresu v souvislosti s atentátem konat. Ve středu se před dalším z výborů objeví šéf Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Christopher Wray. Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson má také představit pracovní skupinu, která bude stát v čele vyšetřování v rámci Sněmovny reprezentantů. Zasednou v ní jak republikáni, tak demokraté.

Sněmovní soudní výbor minulý týden uvedl, že Tajná služba neměla na Trumpův mítink dostatek lidí kvůli jiné předvolební akci v Pittsburghu se současnou první dámou Jill Bidenovou a summitu NATO, který se konal ve Washingtonu několik dní před střelbou. Podle Cheatleové Tajná služba denně chrání 36 lidí a také světové lídry, kteří navštěvují Spojené státy.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Biden měl i přes své problémy větší šance než Harrisová, míní expert. Očekává ostrého Trumpa

Tagy:
FBI politika Joe Biden vláda USA Donald Trump tajná služba hlava státu Butler atentát na Donalda Trumpa