Tepala Bidena za rasismus, pak se stala jeho stínem. Kdo je favoritka demokratů Harrisová?

Viceprezidentka Kamala Harrisová na návštěvě zmrzlinárny ve Washingtonu

Kdo je Kamala Harrisová?

Viceprezidentka Kamala Harrisová je po odstoupení Joea Bidena z kampaně ochotná vést volební bitvu proti Donaldu Trumpovi. V případě vítězství se může stát první ženou v Bílém domě, nejprve ji ale musí schválit Demokratická strana. Odkud se Harrisová vzala?

Už tak dynamická volební kampaň v USA dostala o víkendu novou zápletku. Prezident Joe Biden neustál tlak a kritiku z vlastních řad a rozhodl se stáhnout kandidaturu do dalších voleb. Jeho první mandát tak bude zároveň posledním.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak budou postupovat demokraté? Harrisovou čeká sjezd, objevit se mohou další kandidáti

Biden na post hlavní nominantky Demokratické strany navrhl svou viceprezidentku Kamalu Harrisovou. Politička je odhodlaná se s Donaldem Trumpem utkat. A že ti dva si mají co říct... Harrisová ho tvrdě kritizuje už od roku 2016. Aby se ale mohla viceprezidentka s Trumpem utkat, musí ji schválit demokraté na srpnovém sjezdu. Její pozice rozhodně není tak jednoznačná, jak by se mohlo zdát.

Už teď je ale Harrisová v hledáčku médií. Což během jejího viceprezidentského mandátu nebylo zase tak běžné. Jak její kariéra vůbec začala?

Dříve tepala i Bidena

Harrisová ve své politické kariéře zaznamenala hned několik rekordů, které se pojí s jejím původem. Její otec Donald Jasper Harris je jamajského původu, matka Shyamala Harrisová byla z Indie. Harrisová se proto stala první Afroameričankou a zároveň asijskou Američankou ve funkci viceprezidentky. Sama se ale narodila v Kalifornii a je tedy způsobilá kandidovat na prezidentku USA.

Harrisová v Kalifornii vystudovala právo a v oboru začala také pracovat. Stala se okresní státní zástupkyní v San Francisku a později kalifornskou ministryní spravedlnosti. Informovala o tom americká CNN.

V roce 2016 vkročila do nejvyšších pater politiky, když získala křeslo v Senátu. Ve stejném roce se začala ostře vymezovat vůči nastupujícímu prezidentovi Donaldu Trumpovi, kterého sepsula například za názory spojené s migrací a rasovou otázkou.

O čtyři roky později Harrisová poprvé zkoušela klepat na dveře Bílého domu a kandidovala na prezidentku. Během jedné z debat kritizovala i Bidena a mezi řádky ho obvinila z rasismu. Upozornil na to list LA Times. Oba politici ale neshody dokázali překonat. Harrisová nakonec z kampaně vycouvala a vítězný Biden si ji vybral jako viceprezidentku.

Má šanci proti Trumpovi?

Harrisovou média často kritizovala, že je v pozici viceprezidentky neviditelná. Časopis Time v lednu v jednom ze svých komentářů dokonce vyzval Bidena, aby si před volbami vybral nového člověka do funkce viceprezidenta.

Biden ale zůstal Harrisové věrný a navíc ji jednou nohou pomohl k demokratické nominaci. Strana modrých barev má ale zřejmě ještě další favority a o hlavní nominaci Harrisové bude jasno až v srpnu.

Jestli by následně dokázala Trumpa porazit, je velká otázka. Některé průzkumy i sázkové kanceláře jí sice věštily větší šance než Bidenovi, na rozjetého republikána to ale zatím nestačí. Na druhou stranu Trump svou kampaní mířil primárně proti Bidenovi. Když teď ztratil soka, bude muset plány přepracovat. V září je na programu druhá prezidentská debata, kde by se s Trumpem už teoreticky mohl utkat Bidenův náhradník.

VIDEO: Biden vzdal volby. Demokraté hlásí rekordní příspěvky, pracují na kampani Harrisové

Tagy:
prezident kritika Joe Biden USA Donald Trump Kamala Harrisová Americké volby 2024