Vláda jen nálepkuje ruskými šváby. Po spolupráci s SPD lidé volají, říká Balaštíková z ANO

Zemědělci se při svých protestech chovali korektně a slušně, nikoho neohrožovali tak, jako například v Dánsku nebo ve Francii. Vláda Petra Fialy ukazuje svoji slabost tím, že své kritiky umí jen nálepkovat a označovat za ruské šváby. Green Deal může zničit celou Evropu. Nejen to v rozhovoru pro CNN Prima NEWS uvedla poslankyně a stínová ministryně zemědělství za hnutí ANO Margita Balaštíková.

Jak hodnotíte pondělní protest nespokojených zemědělců, který se proměnil v protivládní demonstraci, na níž se vystřídali zástupci parlamentní i mimoparlamentní opozice? Nestala se z toho tak trochu fraška?
Za frašku bych to neoznačila. To, že to někteří politici zneužili ke svým prezentacím a svému zviditelnění, je samozřejmě špatně a je to smutné. Zemědělci se chovali velmi korektně a slušně, nikoho neohrožovali a určitě víte, jak vypadají protesty například v Dánsku nebo ve Francii. Oni nic nelikvidovali, chtěli jen upozornit na své problémy a měli velký respekt k občanům. Zemědělci se snažili vést tu demonstraci profesionálně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Léky nejsou, vozí se na Ukrajinu. V Kyjevě vláda za novou ambasádu vyhodí čtvrt miliardy za ambasádu, zlobí se Vítězslav Jandák

Stály za protestem podporovatelé Kremlu, kterým nejde o zájmy zemědělců, jak tvrdí premiér Petr Fiala?
Takto se podle mě nechová sebevědomý premiér a člověk na úrovni, který má nějaké vzdělání. Myslím, že je to smutný příklad toho, jak by se neměl politik chovat. Jakmile chce někdo vyjádřit svůj názor, který se současné koalici nelíbí, už je od nich označován jako ruský dezolát a šváb. Poukazují na to politologové, lidé z veřejného života. Tato vláda opravdu všechny nálepkuje a v podstatě tím ukazuje svoji slabost, že není ochotna si přiznat chyby. Vždyť přece není nic špatného říct, že jsem něco udělal špatně a chci to napravit a udělat lépe. A ne dokola opakovat, že všechno dělám dobře, když to pravda není.

Měl tento protest zemědělců podle vás smysl?
Určitě ano. Volají jen po spravedlnosti, komunikaci, a to se jim určitě povedlo, protože na sebe upozornili. A také bylo vidět, že jsou opravdu silnou silou a že by s nimi neměla vláda takto zacházet a měla by se s nimi bavit. Jsou to opravdu lidé, kteří připravují denní chléb nás všech a určitě by měli mít respekt a úctu, a ne slyšet pohrdání a zesměšňování.

Nezaznamenala jsem jediného politika ani ministra ze současné koalice, který by přiznal chybu a řekl, že něco dělá špatně a že se nad tím třeba zamyslí. Všichni jenom říkají, jak všechno dělají dobře a komunikují, ale pokud by to byla pravda, tak lidé přece nejsou v ulicích.

Protestující žádají například demisi vlády nebo odstoupení od Green Dealu. Nejsou tyto požadavky ale nerealistické?
Je to jejich právo. A vláda dokazuje, že je nekompetentní. Stačí se podívat na ministra zemědělství Výborného, který ve svém oboru není vzdělaný. Nezaznamenala jsem jediného politika ani ministra ze současné koalice, který by přiznal chybu a řekl, že něco dělá špatně a že se nad tím třeba zamyslí. Všichni jenom říkají, jak všechno dělají dobře a komunikují, ale pokud by to byla pravda, tak lidé přece nejsou v ulicích. Co se týče Green Dealu, tam to není myšleno tak, že od toho máme upustit hned zítra, ale že je na čase s tím bojovat, učinit adekvátní opatření. Volají potom všichni zemědělci po celé Evropě, protože zelená horečka nás opravdu zasáhla a takhle to nemůže být, protože se Evropa devastuje na vlastní účet.

Green Deal ale dojednala vaše vláda...
Tohle nám neustále předhazuje současná koalice v čele s premiérem Fialou. Oni rádi manipulují s daty a údaji, ale ono tomu tak není. Brzy k tomu zveřejním všechny materiály, jak to vlastně je. Na začátku to byla dobrá myšlenka, která se zvrhla k představě některých a takto to není možné dělat. Pokud by tenkrát Andrej Babiš neudělal některé kroky, tak by dneska vláda neměla žádné dotace, které teď štědře rozdává a chlubí se cizím peřím.

Co se podle vás ohledně Green Dealu musí změnit?
Česká republika pod vedením vlády Petra Fialy si ty podmínky udělala ještě horší, než jsou nastaveny od EU. Musíme provést urychleně revizi a nastavit ta opatření jinak. Pokud se tak nestane, zlikviduje to Evropu a schopnost zemědělského oboru vůči třetím zemím.

Hodně se nyní skloňuje přijetí eura. Pomohla by společná měna českým zemědělcům?
Ne. Ještě by nám to potraviny zdražilo a přineslo více problémů než užitku. Příkladem nám může být Slovensko, kde po zavedení eura ceny vystřelily rapidně nahoru. Na zavedení eura není vhodná doba, navíc jsem toho názoru, že měna patří suverenitě státu.

Když se podíváte na složení v Poslanecké sněmovně, tak nic jiného než SPD nezbývá. Vycházíme z pragmatismu. Občané, voliči nám píší, a volají potom a my musíme konat v souladu s tím, co naši voliči chtějí. Pro ně jsme tu.

Andrej Babiš nevyloučil po parlamentních volbách spolupráci hnutí ANO s SPD. Nezaskočil tím ostatní vaše poslance, potažmo vaši členskou základnu?
Nezaskočil. Andrej Babiš je pragmatik, já také. Když se podíváte na složení v Poslanecké sněmovně, tak nic jiného než SPD nezbývá. Vycházíme z pragmatismu. Občané, voliči nám píší, a volají potom a my musíme konat v souladu s tím, co naši voliči chtějí. Pro ně jsme tu. Současná vláda své vlastní voliče ohledně naplnění svých volebních slibů nemile překvapila a dělá pravý opak toho, co slibovala. Domnívám se, že řada lidí procitla.

Pokud by po volbách ke spolupráci hnutí ANO a SPD skutečně došlo, nerozštěpilo by to vaše hnutí? Podpořili by tuto koalici skutečně všichni vaši poslanci?
U nás to není tak bouřlivé a direktivní, jak si všichni myslí. Povedeme diskusi a neříkám, že ta diskuse bude jednoduchá. Dneska si ale všichni naši poslanci uvědomují, že je potřeba mít zdravý selský rozum, uvažovat pragmaticky a podle toho se chovat. V demokracii je to tak, že se menšina musí podřídit většině.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš byl hostem pořadu Nový den na CNN Prima NEWS:

Tagy: