Epidemiolog Maďar: Rozvolňuje se příliš brzy. Ohrozí to neočkované seniory

Epidemiolog Rastislav Maďar

Co Čech, to politik! (208)

Bylo by lepší, kdyby rozvolnění nastalo později. Hospitalizovaných je hodně, počet lidí v nemocnici ještě bude nějakou dobu stoupat. V pořadu Co Čech, to politik! to uvedl epidemiolog Rastislav Maďar. Ačkoliv u mladších ročníků klesá reprodukční číslo, koronavirová varianta omikron se probila do starších věkových kategorií. V ohrožení jsou podle experta především neočkovaní senioři, kteří ještě neprodělali COVID-19.

Nová pravidla, která zruší prokazování covidovými certifikáty, budou podle ministerstva zdravotnictví platit od půlnoci ze středy na čtvrtek. Ve středu uvolnění pravidel ještě projedná vláda. Podle Nejvyššího správního soudu (NSS) je požadavek vyžadovat prokazování se certifikátem v restauracích, ubytovacích zařízeních a na hromadných akcích nezákonný. Vláda avizovala, že uvolnění opatření rozšíří i na další provozovny a služby.

Epidemiolog Rastislav Maďar uvedl, že jeho sekce Národního institutu pro zvládání pandemie (NIZP) vládě radila, aby nejdříve zavedla možnost prokazovat se jako covidovým certifikátem i testem. Lidé, kteří ještě neprodělali nemoc a nebyli očkování, by tak alespoň dočasně mohli navštěvovat podniky a využívat některých služeb. Touto cestou ale kabinet Petra Fialy (ODS) nakonec nešel.

Maďar nicméně uznal, že zrušení opatření ke covid pasům bylo i tak ve hře, jen později. Až příští týden totiž mělo být jasno, jestli se nezlomí pandemický trend k lepšímu.

„Až mezi 14. a 18. únorem se ukáže, jestli se nenaplní ten horší scénář vývoje. Tudíž jsme chtěli počkat,“ řekl v pořadu Co Čech, to politik.

Podle svých slov by byl radši, kdyby k rozvolnění došlo o něco později. Hospitalizací je stále poměrně hodně. „V nemocnici je přes 3400 lidí. Ještě to půjde nějakou dobu nahoru,“ upozornil ve vysílání CNN Prima NEWS.

V ohrožení jsou neočkovaní senioři

Ačkoliv klesá reprodukční číslo u mladších věkových skupin, které „zahájily omikronovou vlnu“, obavy nyní panují spíše u seniorů. „Bohužel se to probilo do zranitelných a starších kategorií. Pořád máme obavu, co to udělá, i když je omikron ‚slabší‘,“ pokračoval epidemiolog.

Nejvíce jsou v ohrožení neočkovaní senioři nad 60 let, kteří jednak neprodělali nemoc COVID-19, jednak ještě neabsolvovali vakcinaci.

Velice nakažlivý omikron by ale mohl být impulsem pro některé státy, aby změnily svůj přístup v boji proti pandemii koronaviru. „Dává velkou šanci zemím jako Čína upustit od strategie ‚zero covid‘, protože toho nelze dosáhnout. S omikronem už vůbec ne,“ dodal Maďar.

Tagy: