Hádky kvůli očkování dětí? Pro rodiče jde často jen o záminku, má jasno lékařka

Testování dětí PCR

Spor rodičů o očkování

Soudní kauza rozvedených partnerů o očkování jejich dcery je zářným příkladem, že si rodiče své spory často vyřizují přes dítě. Ve vysílání CNN Prima NEWS se na tom shodli předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů Alena Šebková a právník Ondřej Dostál (Piráti).

Rozvedení rodiče se neshodli na vakcinaci své devítileté dcery. Oba jsou lékaři. Spor nakonec skončil u soudu, který rozhodl ve prospěch otce. Ten tak může nechat svoji dceru očkovat i přes nesouhlas matky. „V této věci se ale především jednalo o další kolo rozvodového sporu, kde očkování působí spíše jako záminka,“ míní Dostál.

Podobného názoru je i Šebková. „Také se obávám, že mnohdy jde o vyřizování sporů mezi rodiči. Zvlášť, pokud se rozvádí. S tím, že si řeší své problémy přes děti, se bohužel setkáváme velmi často,“ sdělila Šebková.

I dítě má právo na názor

Soud dal i na názor samotné dívky, která se k očkování přikláněla. „Soud zde přihlížel k tomu, že otec chce, dítě spíše souhlasilo a pediatr byl pro. Na základě toho bylo rozhodnuto pro očkování. Neudělal to, co podle mého názoru udělat měl – vyžádat si znalecký posudek. Ten by ale mohl trvat tak dlouho, že by mezitím pandemie skončila,“ řekl Dostál.

Hosté rozebírali i to, zda jsou děti schopné očkování posoudit. „Právní předpis říká, že dítě má právo být poučeno o tom, co se s ním bude dít a jeho schopnost samostatně se rozhodovat postupně narůstá vzhledem k jeho vyspělosti. Nejsem psycholog a schopný posoudit, zda 9leté či 11tileté dítě je schopno porozumět všem rizikům a přínosům z očkování. Spíše se domnívám, že tady je zapotřebí, aby rozhodl zákonný zástupce. Myslím si, že u teenagerů už je možné, aby rozhodovali sami,“ tvrdí Dostál.

„S rodiči o očkování diskutujeme pořád. Sami se intenzivně dotazují. Pro mne jako lékaře je ochrana zdraví dítěte důležitá. Nestrašíme, ale informujeme na základě dostupných informací tak, aby i oni se mohli zodpovědně rozhodnout,“ vysvětlila Šebková.

Počty nakažených dětí rostou

Ve věkové kategorii 5 až 11 let nechali rodiče očkovat proti covidu zhruba čtyři procenta dětí. „Nejčastěji mají rodiče obavu kvůli věku dítěte. Vnímají rizika onemocnění méně než případná rizika nežádoucích účinků vakcíny,“ uvedla Šebková. Rodiny se často rozhodují také na základě zkušeností ze svého blízkého okolí.

Ve světě aktuálně převládá varianta covidu omikron, která je oproti předchozím mutacím nakažlivější. „I ze zkušenosti z vlastní ordinace se mi jeví, že děti jsou nakaženy častěji. Také to vypadá, že jsou častěji hospitalizované. Na druhou stranu se zdá, že omikron nezpůsobuje tolik komplikací jako delta. Podle mě je nakažlivost vyšší i u dětí,“ má jasno Šebková.

Tagy: