Proč se Rusům nedaří splnit hlavní cíl invaze? Ukrajinská rozvědka odhalila závažné problémy

Podle ukrajinské rozvědky se ruská armáda v Doněcké a Luhanské oblasti potýká s vážným problémem. Chybí jí totiž asi 40 procent velitelů. Mnozí z nich totiž bojovat nechtějí a s vidinou, že se vrátí domů, se raději nechají zmrzačit. Mobilizovaní Rusové jsou proto do boje často vysíláni bez velení – pracují nekoordinovaně a mají velké ztráty, uvedl mluvčí ukrajinské rozvědky Andrej Černjak.

„Ruská federace bude pokračovat v ofenzivě, protože nedosáhla svého hlavního cíle – plné okupace Doněcké a Luhanské oblasti,“ citovala agentura Unian mluvčího ukrajinské rozvědky Andreje Černjaka.

„Právě v jednotkách, které se tam nacházejí, pozorujeme, že okupanti mají vážné problémy s veliteli rot a čet. Ti, co jsou v první linii, nechtějí bojovat ani přejít do útoku. Mnozí se hodlají nechat raději zmrzačit, jen aby se mohli vrátit domů. Většina z nich neplánuje prodlužovat kontrakt s ruskou armádou, ale nikdo se jich na to neptá,“ popsal situaci na frontě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinci vystavili Rusům za jediný den smrtící účet

Mobilizovaní Rusové jsou tak často podle něj vysíláni do boje bez velení a řádné součinnosti mezi skupinami. „Možná mají drobné taktické úspěchy, ale umírají po stovkách a na jejich místo je posíláno nové ‚krmivo pro naše děla‘,“ podotkl mluvčí ukrajinské rozvědky.

Podle něj existují v ruské armádě problémy i s velením na nejvyšší úrovni. „Již jsme byli a stále jsme svědky častých výměn generálů a velitelů na různých úrovních, protože neplnili své úkoly. Možná je to poslední šance Rusů, jak situaci napravit a alespoň částečně dosáhnout svých cílů,“ doplnil Černjak. Podle informací ukrajinské rozvědky se mají personální problémy s ruským velením každým dnem zvětšovat. Zprávy z místa bojů ovšem nelze nezávisle ověřit.

Agentura Bloomberg před několika dny informovala, že se Rusko připravuje na novou ofenzivu, podle zdroje blízkého Kremlu může začít už v únoru nebo březnu. Potvrzuje to obavy Ukrajiny a jejích spojenců. Ofenziva navíc může začít dříve, než Kyjev dostane slíbené dodávky amerických a evropských tanků. Podle Bloombergu předznamenává Putinovo odhodlání další eskalaci války. I Kyjev chystá protiútok a odmítá takové příměří, které by umožnilo Rusku okupovat jeho území.

Tagy:
válka Vladimir Putin Ukrajina Bloomberg Rusko Kyjev Ozbrojené síly Ruské federace Luhanská oblast