Rusům se nedaří postoupit, ztráty rostou. Za den jsme zlikvidovali stovky vojáků, tvrdí Kyjev

Ukrajinské armádě se v posledních 24 hodinách podařilo odrazit útoky ruských sil v Doněcké a Luhanské oblasti, uvedl v sobotu ráno generální štáb ukrajinské armády. Obránci navíc zveřejnili nejnovější bilanci ruských ztrát. Za jediný den eliminovali 800 vojáků, sedm tanků či vrtulník. Podle Kyjeva se stále bojuje o Vuhledar, který se snaží dobýt ruská armáda.

Ukrajinský generální štáb v pravidelném ranním hlášení sdělil, že se ukrajinským vojákům podařilo odrazit třináct útoků v Doněcké a Luhanské oblasti. Ruská armáda se snaží postupovat směrem na město Bachmut.

Podle Kyjeva se také stále bojuje u Vuhledaru, kam se podle dřívějších vyjádření proruských separatistů ruská armáda už dostala. Uváděli to například představitelé proruské správy okupované Doněcké oblasti. Ti v pátek tvrdili, že „ruská armáda Vuhledar téměř dobyla“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMATCNN: Ve válce nastane zásadní průlom. Německé rozhodnutí změní vývoj konfliktu na Ukrajině

Město leží v jihozápadní části Doněcké oblasti mezi Doněckem a Mariupolem a před ruským únorovým vpádem na Ukrajinu měl asi 14 tisíc obyvatel.

„Nepřítel se snaží dosáhnout úspěchu v tomto sektoru, ale není toho schopen kvůli úsilí ukrajinských obranných sil,“ prohlásil v pátek večer mluvčí ukrajinské armády, podle kterého okupanti „přehánějí své úspěchy na bojišti a pro vysoké ztráty musí ustupovat“.

O vysokých ztrátách Rusů informovali Ukrajinci v pravidelném souhrnu. Za jediný den údajně eliminovali 800 okupačních vojáků. Celkem jich od začátku války zneškodnili zhruba 125 510.

Úspěchy slavili také při likvidaci vojenských zařízení a těžké techniky. Ruské ztráty se navýšily například o sedm tanků, jichž měli Ukrajinci zničit či ukořistit celkem 3 189, čtyři bojová obrněná vozila – těch bylo eliminováno 6 344 – nebo osm dělostřeleckých systémů. Zničit měli Ukrajinci také vrtulník či letoun. Informace však nelze nezávisle ověřit.

Tagy:
válka armáda vojáci Ukrajina ztráty Rusko Kyjev Mariupol Doněck těžká technika Ozbrojené síly Ruské federace Doněcká oblast Luhanská oblast Bachmut