Putin chystá na Ukrajině mohutnou ofenzivu. Odborníci naznačili cíle ruského útoku

Ruský prezident Vladimir Putin chystá novou ofenzivu s jasným cílem, píše agentura Bloomberg. Americký Institut pro studium války (ISW) popsal, na jaká místa by Kreml mohl soustředit útok. Ukrajinská armáda hlásí úspěchy. Za jediný den provedla sedm útoků na nepřátelské pozice, zničila ruský letoun i vrtulník. Ukrajinci po zajištění dodávek tanků od spojenců usilují také o stíhačky čtvrté generace. USA zvažují, že Kyjevu poskytnou letouny F-16.

Ruský prezident Vladimir Putin se připravuje na novou a mohutnou ofenzivu s cílem získat zpět iniciativu a nadále věří, že Rusko má šanci vyhrát. S odkazem na zdroje v Kremlu to uvedla agentura Bloomberg. Ofenziva by mohla začít v únoru nebo březnu letošního roku. Informaci s ohledem na svá hodnocení a prognózy potvrdili i analytici ISW.

Již dříve experti vyhodnotili, že rozhodující strategickou akcí v Luhanské oblasti by mohla být buď velká ofenziva, nebo ruská obranná operace s cílem porazit ukrajinskou protiofenzivu. „Nedávný vývoj naznačuje, že plánovaná ruská ofenziva, na kterou odkazuje zpráva agentury Bloomberg, je s největší pravděpodobností zaměřena na Luhanskou oblast, i když by k ní mohlo dojít také ve Vuhledarské oblasti v západním Doněcku,“ doplnil ISW.

Poradce ukrajinského ministra obrany potvrdil, že země bude nyní usilovat o západní stíhací letouny čtvrté generace, jako jsou americké F-16. Před tím si už zajistila dodávky moderních bojových tanků. „Pokud je získáme, výhody na bojišti budou prostě obrovské. Nejde jen o F-16, letouny čtvrté generace jsou to, co chceme,“ sdělil agentuře Reuters telefonicky Jurij Sak.

Zástupce poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jon Finer ve čtvrtek pro televizi MSNBC prohlásil, že Spojené státy budou s Kyjevem a jeho spojenci o dodávkách stíhaček „velmi pečlivě diskutovat“. „Nevyloučili jsme žádné konkrétní systémy. Snažili jsme se přizpůsobit naši pomoc fázi boje, ve které se Ukrajinci nacházejí,“ doplnil.

Ukrajinský generální štáb hlásí úspěchy. „Letectvo Ukrajiny provedlo sedm úderů na nepřátelská uskupení a další na pozice protiletadlových raketových systémů. Během dne protiletadlové raketové jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny sestřelily ruský letoun Su-25 a vrtulník Mi-8. Zároveň raketové a dělostřelecké jednotky zasáhly dvě živé síly útočníků,“ uvádí se ve zprávě.

Tagy:
Ukrajina Bílý dům on-line USA Rusko Kyjev ruská invaze na Ukrajinu MSNBC General Dynamics F-16 Fighting Falcon Jonathan Finer