CNN: Putin posílá do Kurské oblasti tisíce vojáků a opět porušuje slib daný ruským matkám

Ruský prezident Vladimir Putin zažívá horké chvíle s obranou Kurské oblasti.

Milan Mikulecký o bojích mezi Ukrajinci a Rusy v Kurské oblasti

Ukrajinci svou překvapivou operací do ruské Kurské oblasti nezaskočili pouze Kreml, ale i své západní spojence. Ruský prezident Vladimir Putin už ale začíná reagovat. Podle dostupných zpráv posílá do regionu tisíce mužů ze svých záloh. Sahá však přitom i mezi brance na povinné základní vojenské službě, čímž porušuje slib učiněný jejich matkám.

Pro Kreml je potupou, že ve třetím roce své agrese na Ukrajině musí bránit své vlastní oficiální území. Zvláště když si Putin a jeho okolí v únoru 2022 představovali, že se Ukrajinci vydrží bránit jen pár týdnů, než podepíší kapitulaci.

ČTĚTE TAKÉ: Rusové rychle postupují na klíčové ukrajinské město. Jeho pád by Putina přiblížil jednomu z cílů

Nyní však Rusové musejí bránit Kurskou oblast a zatím se jim to příliš nedaří. Sice zpomalili ukrajinský postup, ale vojáci Kyjeva stále brázdí ruským pohraničím. CNN s odkazem na zdroje z americké vlády informuje, že Putin už na místo nechal poslat tisíce vojáků.

Řada z nich doposud působila na Ukrajině, a tím pádem by měli mít zkušenosti. Na druhou stranu, Kreml do Kurské oblasti má posílat i muže ze základní vojenské služby. A to i přesto, že Putin v minulosti ruským matkám slíbil, že se jejich synové-branci do bojů s Ukrajinci nezapojí.

Tento slib byl vlastně porušen už při vpádu Ukrajinců do Kurské oblasti, kde byly zejména oddíly nezkušených odvedenců. Mnohdy i beze zbraní.

Že je situace v Kurské oblasti pro Rusy kritická, dokazuje i velmi zvláštní pracovní pozice, kterou Rusko podle CNN začalo nabízet – kopáč zákopů. „Výplata každý týden,“ uvádí jedna z on-line nabídek.

Ukrajinci převrátili válku naruby

Ukrajinský vpád do Ruska nicméně vytrhl válku z patu, ve kterém se nacházela. Poslední měsíce prakticky nepřicházely jiné zprávy, než že se Ukrajinci a Rusové přetahují o pozice na východě Donbasu. Dlouhodobější konflikt by navíc favorizoval Rusko vzhledem k jeho lidským zdrojům.

„Ukrajinci předvedli, že zvládnou uspořádat rozsáhlou a tajnou operaci s velkým úspěchem. Dokázali proniknout na ruské území, tudíž to už není onou červenou linií. Stále jsou navíc odhodláni bojovat za svou zemi, nepociťují únavu z války a jsou ochotni učinit i drastické kroky v zájmu obrany,“ popsala CNN postup Ukrajinců bezpečnostní analytička Natia Seskuriová.

Do Kurské oblasti totiž nezamířili žádní ukrajinští „zelenáči“, nýbrž zocelené a silné jednotky, které ví, jaké to je bojovat s Rusy. Proti sobě dosud vesměs měli brance a slabé oddíly, proti kterým dokázali rychle postupovat.

Je však otázkou, jak se jim bude dařit proti zkušeným ruským jednotkám. Ty už také mají do Kurské oblasti zamířit a boj s nimi nebude pro Ukrajince jednoduchý.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ukrajinští piloti deptají Rusy, v Kurské oblasti padl další most. Generál se pochlubil videem

Tagy:
válka Vladimir Putin CNN Ukrajina politika Kursk Česko Rusko Kyjev ozbrojený konflikt Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu Kurská oblast konflikt, válka a mír