Silný geroj Putin? Ruská propaganda ho ukazuje jako bohatýra a zesměšňuje Bidena i Navalnou

Ruský prezident Vladimir Putin je miláčkem své vlastní propagandy.

CNN: Ruská propagandistická mašinérie je na vzestupu

Ruský prezident Vladimir Putin má namířeno ke svému již pátému funkčnímu období. Ve velké míře mu k tomu pomáhá i masivní propagandistická mašinérie, která jej ke znovuzvolení tlačí, co to jen jde. Vládce Kremlu prakticky nemá žádného soupeře a plebiscity v Rusku jsou už léta vnímány jako netransparentní. Přesto však mocnář nenechává nic náhodě, jak informuje americká stanice CNN.

Propaganda se Putina tradičně snaží zobrazovat jako silného bohatýra, který se nezalekne žádné výzvy. Jistě si vzpomeneme například na to, kterak s obnaženou hrudí jezdil na koni nebo se potápěl v jezeře Bajkal, kde měl podle Kremlu nalézt starodávné artefakty.

Tentokrát kamera nechyběla třeba při okamžiku, kdy se Putin proletěl ruským strategickým bombardérem, který je schopen nést i jaderné hlavice, o čemž informovala také agentura Reuters. „Vladimir Putin je na palubě toho nejsilnějšího, největšího a nejrychlejšího strategického bombardéru,“ řval až fanaticky při vzletu letounu ruský reportér státní televize Rossija-1.

ČTĚTE TAKÉ: Mohutný útok ruských dronů: Zraněné jsou i děti. Většinu strojů jsme sestřelili, hlásí obránci

CNN si všímá, že přesně takto vždy vypadal Putinův předvolební obrázek – silný a rázný geroj. Ten nyní navíc vydává rozkazy k válce na Ukrajině, kterou Moskva spustila svojí invazí před dvěma lety.

V ruských propagandistických pořadech proto nepřekvapí, že ho tamní komentátoři velebí, co to jen jde. „Pracuje neúnavně až do noci a každé ráno opět pokračuje,“ nechal se slyšet ve vysílání jeden z propagandistů.

Americká stanice ale zároveň upozorňuje, že novou taktikou ruské propagandy je hledat obětního beránka, ideálně ze Spojených států. Stejně tak se ruská televize snaží čím dál více Američany zesměšňovat a vykreslovat jako neschopné. Příkladem budiž to, že v jedné z televizních talkshow byl dokola ukazován Putin v bombardéru a jako protiklad k němu byl vidět americký prezident Joe Biden, kterak padal ze schodů u svého letounu Air Force One.

Válka na Ukrajině se v tomto rovněž podepisuje. Rusko podle CNN totiž ve velké míře a s oblibou ukazuje svým televizním divákům zničenou západní techniku.

Ruský spisovatel vidí problém i v nepovedené emigraci

Ruský spisovatel Boris Akunin, který je od loňska na seznamu extremistů a teroristů vydaném Kremlem, protože invazi na Ukrajinu odsuzuje, se pozastavuje ještě nad jednou věcí – mnozí Rusové propagandu hltají. Podle něj za to může i to, že Západ je vůči běžným Rusům nepřátelský.

„Putin těží z toho, že svět venku zobrazuje jako nepřátelský, protože lidé se mohou sjednotit okolo něj. Když válka začala, mnoho Rusů emigrovalo a v cizině se setkali s nevraživostí, takže řada z nich se vrátila. Každý takový případ Putinova propaganda využila k posilnění své ideologie, že jsou v tom všichni společně,“ řekl CNN Akunin s tím, že celé Rusko je dnes de facto „obležený tábor“.

CNN zmiňuje, že ruská propaganda si na paškál rovněž bere i Alexeje Navalného a jeho blízké. Dokonce i po jeho smrti. Jeho odkaz se snaží diskreditovat tím, že jej vykreslují jako nacistu. Ušetřena není ani jeho vdova Julija.

„Jen dvě hodiny po zprávě o smrti svého manžela se objevila vyšňořená. Dámy určitě pochopí. Jak je možné, že nemá zničený make-up? Jak se jí to podařilo udržet?“ tázal se ironicky jeden z moderátorů ruské propagandistické show, jak zobrazuje reportáž CNN. Navalná po smrti manžela vystoupila před zahraničními politiky a Kreml odsoudila.

Tagy:
Vladimir Putin CNN smrt propaganda Rusko Moskevský Kreml Prezident Ruska Alexej Anatoljevič Navalnyj ruská invaze na Ukrajinu Boris Akunin