České tramvaje v Charkově zničil výbuch. Hrůzné záběry v depu natočil štáb CNN Prima NEWS

Štáb CNN Prima NEWS natáčel v tramvajovém depu po bombardování. (1. 4. 2022)

Masivní raketový útok srovnal se zemí tramvajové depo na severu Charkova

Masivní raketový útok srovnal se zemí tramvajové depo na severu Charkova, a palba neustává. Z téměř 150 strojů, většinou z Česka, je třetina zničena. Na místě natáčel štáb CNN Prima NEWS – reportérka Darja Stomatová a kameraman Ján Schürger.

„Procházíme tramvajovým depem. Tady všude jsou zničené koleje a samozřejmě také tramvaje, které známe z Česka. Lidé v nich běžně jezdí do práce a z práce. Využívají je velmi aktivně,“ přiblížila Stomatová. Šéf depa Vladislav následně ukázal šrapnel z dopadu rakety. „Byl to zřejmě Grad, blízko u jedné z tramvají.“

„Skrze poničená okna vozu se díváme na Severní Saltovku – jedno z míst, kde jsme se sami ocitli asi 20 metrů od dopadu Gradu. A tak není divu, že se z tramvajového depa stalo pohřebiště vozů,“ řekla reportérka Stomatová. „Všude jsou střepy, nemůžete si sednout, nic. Okna jsou kompletně vysklená,“ popsala vůz.

Následně ukázala tramvaje české výroby. „Ale Charkov si vyvíjel i vlastní tramvaje na základě těch českých. Kompletně nová tramvaj je zničena z minometu, jsou vidět i paprsky, kudy energie šla,“ pokračovala Stomatová. Šéf depa doplnil, že se v něm nachází tři tramvaje, které byly sestaveny v roce 2019. „Tyto tři vozy naší výroby byly úspěšně v provozu, ale jejich osud je zasáhl zde v depu. Teď můžete vidět, co se s nimi stalo a co z nich zbylo,“ dodal.

V místnosti leží střecha

Se slovy „tohle už nikde jinde neuvidíte“ šéf tramvajového depa štáb provázel k místu, kde došlo k mnohem většímu výbuchu. O jaký typ rakety šlo, ale sám Vladislav vůbec netuší. „Zde se nacházela hlavní údržbářská místnost tramvají, teď tu místo tramvají leží střecha. Stalo se to pár dní zpátky,“ dodal.

Stomatová následně ukázala tramvaje, které byly do Charkova nedávno dovezeny z Prahy. „Dokonce ještě můžete vidět pražské označení. Tramvaje měly podstoupit rekonstrukci, aby pak mohly být v provozu zde, v Charkově,“ sdělila a ukázala chloubu charkovského depa. „Tramvaje série X byly sestaveny v předválečných letech ke 100. výročí charkovské elektrické dopravy. Tramvaje zrekonstruovali a zprovoznili, až do tohoto momentu stále jezdily po městě,“ přiblížil Vladislav.

Tam, kde je trochu klidněji, se snaží opravovat alespoň poničené koleje. „Přímo sem dopadla raketa Grad. Dopad měl takovou sílu, že stokilový úsek kolejnice rozmetal na kusy. Šrapnely z rakety mají sílu vystřelené kulky, jak vidíte, prorazily kolejnici skrz naskrz,“ uvedla Stomatová. Pracovníci depa říkají, že pracují každý den. „Přece jen jsme charkované a děláme to pro své město,“ shodují se. Na dotaz, zda se bojí, odvětili jednoduše: „Co člověk nadělá, je třeba opravovat.“

Tagy: