Putin už podruhé selhal, míní bývalý velvyslanec. Proč Rusko neřeší vpád ukrajinských vojáků?

Ruský prezident Vladimir Putin

Ukrajinci zničili most v ruské Kurské oblasti

Ukrajinský výpad v Kurské oblasti dělá vrásky celému ruskému velení. Podle bývalého amerického velvyslance v Rusku Michaela McFaula představuje „velkou psychologickou ránu“ zejména pro prezidenta Vladimira Putina. Diplomat také pro web The Hill upozornil na paralelu mezi tímto útokem a tažením Vagnerovců na Moskvu z minulého roku. Spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě Jiří Just uvedl, že Rusové nejspíše sází na prostou strategii – Kurská oblast „zkrátka musí nějak vydržet“.

„Z psychologického hlediska se jedná o obrovskou ránu pro prezidenta Putina. Zvlášť patrné je to mezi elitami země, jelikož je vnímán jako ochránce. Má být silná osobnost, která chrání Rusko před západními státy a Ukrajinou,“ cituje web The Hill diplomata McFaula.

K TÉMATU: Zděšení Rusů v Kursku. Granáty létaly ze všech stran, okolo hořela auta, líčí prchající lidé

Šéf Kremlu tak nyní prý již podruhé ve své dlouholeté vládě v této roli zklamal. Podle McFaula připomíná ukrajinský výpad v mnohém tažení Vagnerovců na Moskvu pod taktovkou šéfa skupiny a oligarchy Jevgenije Prigožina z konce června minulého roku, které nakonec skončilo vyjednáváním.

„S Prigožinem uvnitř ruské strany musel prezident hovořit, aby ho zastavil. Ukrajinská armáda s ním ale o odchodu z oblasti rozhodně jednat nebude,“ zdůraznil bývalý velvyslanec s tím, že celá situace nasvědčuje tomu, že ruské vedení žádnou konkrétní strategii k odražení útoku zatím nemá. „Poškozuje to obraz hlavy státu,“ poznamenal McFaul.

Diplomat připustil, že ofenziva v Kurské oblasti by mohla otřást postavením Putina v hierarchii vojenských složek, ovšem současně dodal, že je na podobné závěry příliš brzy. Dosud prý nepřišla ruská reakce na útok, což McFaul považuje za znepokojující.

Připomněl, že když chce Rusko „osvobodit dané území“, využívá taktiku kobercového náletu. „Takovou věc provádějí nad územím Ukrajiny, dělali to i v Sýrii nebo Čečensku. Jenže nad vlastním územím něco takového udělat nemohou,“ zdůraznil diplomat.

Putin tak podle něj čelí zásadnímu dilematu. „Za jakých podmínek osvobodit oblast ovládanou Ukrajinci? Zatím nemá žádné řešení,“ dodal.

Znepokojení nad (ne)reakcí Putina zmínil i Just

Zdrženlivost ze strany Kremlu pozoruje i publicista Just. „Zatím skutečně není vidět, že by chtěl Putin tento ukrajinský průnik na ruské území, které armáda bezmála dva týdny drží, nějak zjevně řešit. Ukrajinci sice už nepostupují hlouběji do Ruska jako na začátku vpádu, ale stále ovládají stovky kilometrů čtverečních a řadu obcí,“ sdělil pro CNN Prima NEWS.

Podle něj je za těchto podmínek pro Kreml nejspíše důležitější udržet tempo na ukrajinské frontě a dál na této linii postupovat. „A Kurská oblast to zkrátka musí ‚nějak‘ vydržet,“ podotkl Just. Otazníky nad Putinovou reakcí jsou však prý velmi znepokojující.

VIDEO: Co podle médií stálo za sabotáží na plynovod NordStream?

„Ruští experti se shodují na tom, že nepůjde o útok taktickou jadernou zbraní na ukrajinské frontě, ale rovněž panuje shoda nad tím, že bez odpovědi to nezůstane,“ připomněl publicista a zdůraznil, že hlava státu nejspíše vyčkává, a to na „příhodný okamžik či nějakou mezinárodně významnou událost“.

„Může jít třeba o prezidentské volby v USA nebo ohlášení dostatečného množství raketového arzenálu. Spekuluje se také o dodávkách z Íránu,“ dodal Just.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Putin své ponížení dlouho nevydrží, míní Šándor. Vojáček popsal smysl ukrajinské operace

Tagy:
Vladimir Putin raketa Ukrajina bombardování území Jiří Just diplomat Rusko Vagnerova skupina Moskevský Kreml ukrajinská armáda ruská invaze na Ukrajinu Kurská oblast Jevgenij Prigožin Michael McFaul