Odhozené nábojnice a psi. Novináři navštívili hraniční přechod, kde začal ukrajinský výpad

Konvoj ruských armádních vozidel směřující k Sudže (9. 8. 2024).

Situace v Rusku, Moskva vyhlásila nouzový stav

Štáb listu The New York Times navštívil ruský hraniční přechod Sudža vedoucí ke stejnojmennému městu, přes který se minulý týden prohnala ukrajinská armáda v rámci překvapivého úderu. Podle novinářů se Ukrajinci snaží odlákat ruské síly na východu vlastní země a donutit Kreml jednat o míru.

Zničené kusy plechu, toulaví psi, pohozené nábojnice a neprůstřelné vesty. Tak popisuje list The New York Times ruský hraniční přechod Sudža, na kterém je dnes klid. Ještě začátkem minulého týdne ho bránila skupina mladých ruských vojáků.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinský „blitzkrieg“ drtí Putinovu armádu i pověst. Kyjevu pomáhá blesková zbraň ze Západu

Právě Sudžu a další blízké přechody vybralo ukrajinské velení jako opěrný bod pro překvapivý útok na nepřítele. Došlo tak k největšímu útoku na Rusko od druhé světové války. Ukrajinci překvapili hraniční stráž a podařilo se jim proniknout daleko za linii. I když Rusko tvrdí, že úder odrazilo, Kyjev hlásí, že ovládá tisíc kilometrů čtverečních území nepřítele.

„Strategie spočívala v rychlém prolomení pohraniční obrany a manévrování na silnicích, blokování ruských protiútoků a využití zvlněné pastevecké krajiny v této části Ruska, která je protkána bažinami a jezery, což omezuje ruské možnosti pohybu mimo silnice,“ popsal list The New York Times.

Možná ani samotní ukrajinští vojáci nečekali, že se dostanou tak daleko. Postup Ukrajincům usnadňuje i západní technika, především obrněná bojová vozidla. V akci jsou ale údajně také tanky.

Pozadí ukrajinského plánu

„Jsem šťastný, že mohu vjet tankem do Ruska. Je to lepší, než když oni vjedou s tanky do naší země,“ popsal jeden ukrajinský voják.

List Forbes na počátku překvapivé ukrajinské operace kritizoval, že Ukrajinci plýtvají ceněnou techniku na útok na Rusko, zatímco největší pomoc potřebují síly na Donbasu. Analýza webu The New York Times ale vysvětlila, že ukrajinský úder je opřený o jasnou strategii.

„Ukrajina čelí mnoha rizikům. Cílem ofenzivy je přimět Rusko, aby odklonilo své jednotky od rozsáhlých bojů v oblasti Donbasu na východě Ukrajiny, což se dosud nestalo. A také získat vliv na mírové rozhovory, které však zatím nejsou naplánovány,“ uvedlo americké médium.

Ukrajinci v Kurské oblasti prozatím podle všeho zajali nespecifikovaný počet válečných vězňů. Na nohou je v Rusku spíše domácí rozvědka než armáda. Ukrajinci se domnívají, že jednoho úspěchu už se jim podařilo dosáhnout.

„Je to rána autoritě Ruska, které se prezentuje jako vítězné impérium. Ale my jsme uvnitř této země vytvořili nárazníkovou zónu,“ řekl ukrajinský voják.

Web Pravda v pondělí informoval, že Rusko zveřejnilo fotografie, které zachycují ukrajinskou vojenskou techniku v Kurské oblasti. Pokud jsou snímky pravé, znamená to, že Ukrajinci pronikli do další ruské vesnice s názvem Girij. Ukrajinská překvapivá expanze na území nepřítele tak podle všeho ještě zdaleka nekončí.

Rusko mezitím evakuuje vesnice v Belovském okrese, který sousedí se Sudžanským okresem, přes který Ukrajinci vedli svůj úder.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Požár Záporožské jaderné elektrárny byl uhašen, tvrdí Rusové. Zcela vyhořela chladicí věž

Tagy: