Rusko utáhlo kohoutky. Snižuje dodávky plynu na Slovensko o polovinu, hrozí úplné zastavení

Rusko utáhlo kohoutky

Ruská strana oznámila slovenským plynárnám SPP krácení dodávek zemního plynu o polovinu, řekl na konferenci ITAPA 2022 generální ředitel SPP Richard Prokypčák. Zmínil i riziko možného úplného zastavení dodávek plynu do země, dosavadní vývoj ale podle něj fungování podniku neohrožuje. Nižší dodávky ruského plynu proti plánu SPP už tento týden zaznamenaly, nebyly ovšem tak výrazné.

„Krácení dodávek o polovinu nás teď nepostihuje. Pracujeme s reálným rizikem, že se zastaví úplně,“ řekl Prokypčák. Dodal, že dodávky ruského plynu pro SPP klesly už ve středu, a to o desetinu, ve čtvrtek už výpadek dosáhl 34 procent.

Státem kontrolovaná firma SPP, která je největším dodavatelem plynu na Slovensku, podle Prokypčáka díky novým kontraktům dováží plyn od Severního moře přes Německo a Českou republiku, kromě toho dostává i zkapalněný zemní plyn (LNG).

„Mým cílem je, aby domácnosti ani průmysl nebyly zasaženy,“ řekl Prokypčák. Dodal, že společnost pokračuje v doplňování zásobníků plynu, které chce mít naplněny do 10. července tak, aby země zvládla příští topnou sezonu.

Slovensko má nyní v zásobnících uloženo množství plynu, které odpovídá téměř třetině roční spotřeby země. Podle dostupných údajů jde o jeden z nejlepších výsledků v rámci EU.

Ruská státní plynárenská společnost Gazprom tento týden výrazně omezila dodávky plynovodem Nord Stream 1, který je hlavní trasou pro export ruského plynu do EU a který vede do Německa. Svůj krok firma zdůvodnila zpožděním návratu zařízení, které bylo zasláno německé firmě Siemens Energy k opravě. Německý ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck postup Gazpromu označil za politicky motivovaný a firmu obvinil, že se snaží vyvolat nejistotu a zvýšit ceny plynu.

Tagy: