Rusko už má zlatou za zabíjení, tepe do Bacha legenda. Tvoří se koalice a tlak na MOV sílí

Vzhledem k upuštění Mezinárodního olympijského výboru od přísného přístupu je možné, že Rusové budou příští rok na hrách v Paříži lovit zlaté medaile. Zatím podle několikanásobného světového šampiona v boxu Vladimira Klička sbírají nejcennější kovy za zabíjení a znásilňování. Proto je podle něj nepřijatelné, aby se vůbec uvažovalo o zařazení sportovců z agresorského státu na globální akci.

Sami sportovci neshazují bomby na Ukrajinu ani ji jinými způsoby neostřelují. Nicméně jejich účast na největší sportovní události by dělala režimu dopouštějícího se krutostí celkem účelnou reklamu, jak zmiňující kritici. Byla by nástrojem pro propagandu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sportovní svět zavrhuje Putina. Přišel o černý pásek v judu a další čestné tituly

Není divu, že do kritizujícího tábora patří především Ukrajinci. Jejich oponentura zesiluje ve chvíli, kdy se Mezinárodní olympijský výbor (MOV) v čele se šéfem Thomasem Bachem snaží nyní vyloučeným Rusům a Bělorusům – dvorním spojencům Vladimira Putina – otevřít cestu pro kvalifikaci na olympiádu v Paříži. A tedy i pro účast na samotných hrách ve městě nad Sienou.

„MOV podporuje válku, vraždění a ničení. S radostí sledují ruské řádění a ještě jim dají možnost genocidu a další zabíjení propagovat,“ vzkázal poradce prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoljak. Samotná hlava státu ho doplnila slovy: „Až skončí ruská agrese a teror, tak teprve potom se můžeme bavit o účasti Rusů na olympijských hrách.“

Ministr sportu Vadym Gutcajt podotkl, že pokud bude MOV dále lobovat za Rusy a Bělorusy, bude ukrajinská výprava pařížské hry bojkotovat.

A svojí troškou do mlýna přispěl i legendární Vladimir Kličko, dlouholetý boxerský šampion v těžké váze ve třech ze čtyř hlavních organizací a vítěz olympijských her v roce 1996. „Dnešním dnem Rusové mají zlatou medaili za válečné zločiny, deportaci dětí a znásilňování žen. Nemůžete na tato zvěrstva dát olympijský symbol, milý Thomasi Bachu,“ uvedl mladší z bratrů Kličkových na Twitteru.

Přání Ruska být opět součástí mezinárodní sportovní scény nahrává postoj nejvyššího ústavního činitele země, ve které se příští olympiáda bude konat. Francouzský prezident Emanuel Macron před časem uvedl, že sport by neměl být politizován a her by se měli účastnit všichni. MOV přikyvuje.

Sportovci, kteří jsou členy armády

Nepřátelé tolerantní varianty nejsou pouze z Ukrajiny. I bývalý věrný člen MOV Gerhard Heiberg si myslí, že nynější situace nenahrává zpětnému přijetí sportovců z inkriminovaných zemí. „Na vymýšlení přijatelných podmínek pro zpětné zařazení ruských sportovců je příliš brzy. Obavy spojenců Ukrajiny jsou zcela oprávněné,“ konstatoval norský funkcionář. Varoval před tím, že nejen Ukrajina, ale také někteří její spojenci by se mohli uchýlit k bojkotu.

Podle neruských stěžovatelů by účast pod neutrálním statusem nebyla řešením.

Šéf ukrajinského resortu zahraničí Dmytro Kuleba totiž připomněl, že z poslední letní olympiády v Tokiu přivezlo Rusko 71 medailí a 45 z nich získali sportovci, kteří jsou členy Ústředního sportovního klubu ruské armády. „Té armády, která páchá zvěrstva, zabíjí, znásilňuje a rabuje.“ Proto je podle něj současný pohled MOV ignorantský.

Frustraci s Ukrajinci sdílí především Britové a Poláci, kteří dávají dohromady koalici připravenou bojovat proti cestě Rusů a Bělorusů do Paříže. A další země se mají na pakt nabalovat. „Bude záležet na tom, zda se podaří vytvořit efektivní koalici států, bez kterých by se olympijské hry nemohly uskutečnit,“ řekl polský ministr sportu Kamil Bortniczuk, kterého cituje web Insidethegames.biz. Dále mluvil o tom, že pak by bylo možné vytasit určité ultimátum.

„Dokud barbarská válka na Ukrajině neskončí, žádný ruský a běloruský sportovec by se neměl účastnit mezinárodních akcí, včetně olympijských her,“ doplnil prezident Polského olympijského výboru Andrzej Krasnicki.

Zdá se, že svět je připravený mermomocí zamezit vřelé a sjednocující tváři MOV. A sami Rusové jsou podle všeho skeptičtí, vnímají, že zastřešující olympijský orgán bude při masivním odporu malým pánem. „Olympijské hnutí je na pokraji zhroucení,“ píše se v titulku článku na ruském webu Championat.

Tagy:
Vladimir Putin Olympijské hry Ukrajina koalice Thomas Bach Volodymyr Zelenskyj Mezinárodní olympijský výbor sport Rusko Vladimir Kličko Letní olympijské hry v Paříži 2024 Dmytro Kuleba Letní olympijské hry 2024 Mezinárodní olympijský výbor Thomas Bach Vadym Gutcajt ruská výprava Kamil Bortniczuk