Kde je Pcheng Šuaj? Aktivisté v Austrálii oživili téma zmizelé tenistky, obtěžovali Číňanky

Téma tenistky Pcheng Šuaj už trochu zapadlo v čase. Poslední zpráva říkala, že Číňanka – která původně obvinila někdejšího vicepremiéra komunistického státu ze sexuálního zneužívání – má být v pořádku. Ne všichni jsou skálopevně přesvědčení o tom, že si někdejší deblová jednička může užívat svobody a klidu. I proto musí její krajanky a profesní kolegyně čelit na Australian Open tlaku aktivistů.

O Pcheng Šuaj se začal svět strachovat 2. listopadu 2021. V tento den na sociální síť Weibo tenistka přidala příspěvek, ve kterém uvedla, že ji někdejší čínský vicepremiér Čang Kao-li přiměl k sexu a později spolu udržovali příležitostný vztah.

Post po zhruba 30 minutách zmizel. A stejně tak se na nějaký čas zcela vytratila známá hráčka. I ze strany celebrit se stupňovalo podezření, že se čínský státní aparát po osočení „svého člověka“ pokusil Pcheng Šuaj odstranit. Minimálně z veřejného prostoru, aby nadále nemohla vypouštět do světa věty, které by ohrožovaly komunistický režim.

Čína byla pod obrovským tlakem, a tak začala postupně vypouštět skrze státní média pofidérní svědectví o tom, že je deblová šampionka z Roland Garros i Wimbledonu v pořádku. V jednom rozhovoru pak poznamenala, že nikdy neřekla ani nenapsala, že by ji někdo sexuálně zneužil. Především Mezinárodní olympijský výbor – i kvůli tomu, že se brzy měla konat zimní olympiáda v Pekingu – a asociace WTA chtěly slyšet více.

Zástupci zmíněných organizací a také Mezinárodní tenisové federace (ITF) byli trochu klidnější, když s hráčkou mluvili přes videohovor. Nicméně obavy nikdy nebyly kompletně rozprášeny. I kvůli tomu, že chyběl dojem z osobního setkání. Skutečný důkaz, že Pcheng Šuaj komunikuje svobodně a jen netlumočí to, co si strana přeje.

Proto se nyní na probíhajícím grandslamu Australian Open vydali do akce lidskoprávní aktivisté. Konkrétně muž jménem Drew Pavlou zveřejnil na Twitteru příspěvek, jak s jeho kamarádkou z Hongkongu navštívili trénink krajanky Pcheng Šuaj Čeng Čchin-wen, on vše fotil a natáčel. Z prostoru vedle kurtu teprve 20letá hráčka slyšela otázku položenou v mandarinštině: „Kde je Pcheng Šuaj?“ Překvapená profesionálka, aktuálně dle žebříčku nejlepší Číňanka, jen hlesla: „Nevím.“

Daří se jí dobře, ale člověk nikdy neví

Lidé Pavlouovi spílali, že Čeng Čchin-wen ani nežije v Číně a takovéto otravování je ostudné. Že jde o zcela zbytečné vyrušování před zápasem. „Přestaň obtěžovat lidi, pošuku,“ objevilo se v komentáři. Pro doplnění, „respondentka“ si později v prvním kole poradila s Maďarkou Dalmou Galfiovou.

Později Pavlou publikoval další video, na kterém se objevila jiná hráčka s čínským pasem – Ču Lin. „Promiňte, víte, kde je Pcheng Šuaj?“ ptala se aktivistka. I Ču Lin odpověděla tiše a očekávaně: „Nevím.“

Šéf WTA Steve Simon začátkem loňského listopadu na tiskové konferenci před Turnajem mistryň přinesl odpověď, která by aktivisty uspokojila jen částečně. „Jsme přesvědčeni, že je v bezpečí, a víme, že je v Pekingu, což je skvělé... Ale nedostali jsme záruky, které jsme požadovali, pokud jde o vyšetřování,“ sdělil Simon novinářům.

Jistotou tehdy neoplývala ani jedna z největších hvězd současného tenisu Američanka Cori Gauffová. „Můžu na ni jen myslet a doufat, že se jí daří dobře. Bylo nám řečeno, že ano, ale člověk nikdy neví,“ řekla 18letá světová sedmička.

Tagy:
Austrálie aktivisté WTA tenista Mezinárodní olympijský výbor sport Čína Australian Open Mezinárodní tenisová federace Cori Gauffová Pcheng Šuaj Čang Kao-lie Steve Simon Ženská tenisová asociace Šuaj Pchengová tenis Australian Open Čeng Čchin-wen Ču Lin Drew Pavlou