Ruský špion byl zřejmě Čech. Bývalý šéf civilní rozvědky přiblížil, o koho může jít

Karel Randák

Randák v 360° (17. 10. 2022)

Bezpečnostní informační služba v pondělí na tiskové konferenci informovala o ruském agentovi, který mohl ovlivňovat chování českých politiků a nastolovat proruská témata. Podle někdejšího ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace Karla Randáka šlo nejspíše o Čecha – politika nebo novináře. Řekl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

„Je o tom ale zatím příliš málo informací a já se obávám, aby nedošlo k nějaké záměně v názvosloví. Ruský agent znamená, že ten člověk není Rus,“ vysvětluje Randák, podle kterého by se mělo tím pádem jednat o Čecha, který pracuje pro ruskou službu.

Podle bývalého ředitele Úřadu pro zahraniční styky je pravděpodobné, že jde o politika nebo novináře.

„My ani zatím nevíme, jestli ten člověk, o kterém mluvíme, je příslušník ruské zpravodajské služby, který se snaží ovlivňovat české politiky nebo české novináře a nastoluje proruská témata, nebo jestli je ten člověk sám tím politikem nebo novinářem,“ vysvětlil Randák. Dodal, že sám se kloní spíše k druhé možnosti s tím, že tento agent nemusí být přímo politikem, stačí, kdyby působil jen jako jeho poradce.

Rozhodně se však prý nejedná o nějaké výjimečné odhalení. „Já si myslím, že to není žádná novinka. Takových lidí můžeme vidět v mediálním prostoru denně spoustu,“ řekl.

S prokazováním viny a případným odsouzením to ale podle Randáka může být složitější. „Pokud jsou informace získány zpravodajskou službou, nelze takovéto informace podle zákona o zpravodajských službách použít v trestním řízení. Ty informace musejí být získány podle zákona o policii, pak je možné je použít u soudu,“ uzavírá.

Tagy: