Dojemný příběh z Ukrajiny: Rus složil zbraně, místní mu dali najíst a zavolali jeho matce

Statečná Ukrajinka vynadala vojákům

Válka na Ukrajině 3.3.2022

Ani přesto, že je jejich země okupovaná, Ukrajinci nezapomněli na solidaritu. To dokazuje i příběh mladého ruského vojáka, který odhodil zbraně. Místní ho následně utěšovali, že vše bude v pořádku. Na dojemném snímku mu Ukrajinky dávají čaj a jídlo, dokonce zavolají jeho matce. Pod tíhou emocí se mladík rozpláče.

Od středy po sociálních sítích koluje dojemné video. Mladý ruský voják se na Ukrajině vzdává a skládá zbraně. Pravděpodobně jako mnozí další vojáci Ruska netušil, proč na Ukrajině je. Minimálně si to myslí lidé na videu. „Ti mladí za to nemohou. Nevědí, proč jsou tady. Používají staré mapy, jsou ztraceni,“ podotkl jeden z mužů na videu, píše web Daily Mail.

Poté, co mladík složil zbraně, přišly k němu Ukrajinky, které ho uklidňovaly. „Všechno bude v pořádku,“ chlácholily vojáka a poplácávaly ho po zádech. Tím však jejich projev solidarity nekončil. Svému nepříteli daly teplý čaj, jídlo a nabídly se, že zavolají jeho matce.

Přes videohovor se voják spojil se svou matkou. Když ji uviděl, začal plakat. „Natašo, Bůh s tebou. Zavoláme ti později. Je živý a zdravý,“ informují vojákovu matky ženy. Z gesta svých krajanů byla unešená také novinářka webu The Kyiv Independent Anastasiia Lapatinaová.

„Ukrajinci mu dávají čaj, jídlo a nechají ho zavolat své matce. Chce se mi brečet z toho, jak moc miluji svoji zemi,“ připisuje k fotce z videa redaktorka. Následně dodává, že Rusové na Ukrajinu posílají 20leté vojáky zemřít. „Jsou jich tisíce. Díky Bohu Ukrajinci neztratili svou důstojnost a lidskost,“ doplňuje.

Příběh se začal šířit na sociálních sítích ve stejnou dobu, kdy ukrajinské ministerstvo obrany vydalo vzkaz pro matky ruských zajatců. Informuje, že pokud ženy chtějí své syny zpět, stačí dojet do Kyjeva. Kromě kontaktu na několik telefonních linek je přiložen také plán cesty, díky kterému by se do hlavního města měly bez problému dopravit.

Solidarita zejména ukrajinských žen je však v protipólu se Speciálními silami Ukrajiny. Ty chvíli po zveřejnění vzkazu ministerstva obrany avizovaly, že jim došla trpělivost. Kvůli „nemilosrdnému ostřelování ukrajinských měst, zabíjení civilistů, včetně starců a dětí“ nehodlají brát zajatce. „Jste pro nás cíl jedna. Naposledy zavolejte svým matkám. Řekněte jim, že pojdete jako psi,“ vzkazují ruským okupantům.

Tagy: