Policisté při protestech v Rusku zatkli i seniorku. Přežila obléhání Leningradu

Rusko: Policie zatkla při protiválečných protestech seniorku

Válka na Ukrajině 3.3.2022

Protiválečné protesty v Rusku se stupňují a policisté při nich zatýkají demonstranty každého věku – děti, ale i starce. Těžkooděnci zatkli i penzistku Jelenu Osipovovou s protiválečným transparentem. Ta jako malá přežila obléhání Leningradu nacistickými vojsky.

Už přes 7 600 lidí zatkli policisté v Rusku kvůli tomu, že pokojně protestovali proti válce na Ukrajině. Demonstruje se nejen v Moskvě, ale i v dalších velkých městech. V týdnu zadrželi policisté i seniorku Osipovovou na shromáždění v Petrohradu (též Sankt-Petěrburg, dříve Leningrad).

Hrdinná stařenka držela transparent se sloganem: „Vojáku, odlož svou zbraň. Pak z tebe bude pravý hrdina!“ Jejímu zatčení v Petrohradu přihlížely desítky lidí, kteří si odvážnou penzistku natáčeli. Později vyšlo najevo, že Osipovová podle zahraničních médií jako malá přežila blokádu svého rodného města – tehdejšího Leningradu – který byl v letech 1941 až 1944 pod palbou nacistických vojáků. Šlo o jedno z nejdelších vojenských obléhání v historii.

Média se ale neshodnou v tom, kolik je Osipovové v současnosti let. Podle některých ženě může být 78 let.

Policie v Petrohradě zatkla seniorku jen den poté, co se do médií dostala šokující informace, že v Moskvě zadrželi i několik malých dětí ve věku sedmi až jedenácti let.

Bezpečnostní složky je měly zajistit kvůli tomu, že držely transparent se sloganem „žádná válka“, kolem kterého byly namalované ruské a ukrajinské vlajky. Podle dostupných fotografií byly děti zavřené v policejním voze s mřížemi, později je pravděpodobně čekal výslech. Jedna ze zadržených malých dívek plakala.

Na incident upozornili ruští opoziční politici a také ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. „Putin válčí i s dětmi. Jednak na Ukrajině, kde rakety zničily školky i sirotčince, ale také v Rusku. Sedmiletí David a Sofia, devítiletý Matvei a jedenáctiletí Gosha a Liza strávili noc za mřížemi v Moskvě kvůli jejich plakátům ‚Řekněte ne válce‘. To jen ilustruje, jak je ten muž vystrašený,“ napsal.

Tagy: