Ukrajině svitla naděje. Vyjednavači připustili dočasné příměří pro odchod obyvatel

Jednání mezi Ukrajinci a Rusy o příměří

Válka na Ukrajině: Kyjev má za sebou další noc ruského ostřelování. Výbuchy se rozléhaly i Charkovem

Rusko a Ukrajina se dohodly na humanitárních koridorech s možným dočasným příměřím v jejich okolí pro odchod civilního obyvatelstva, řekl ve čtvrtek ruský vyjednavač Vladimir Medinskij. Ukrajinský delegát Mychajlo Podoljak po jednání podle ukrajinské agentury Unian uvedl, že toto téma bylo jediné, na kterém se v druhém kole rozhovorů strany dokázaly shodnout.

Ukrajinská strana podle Podoljaka nedosáhla výsledků, ve které doufala, a třetí kolo rozhovorů se uskuteční v nejbližších dnech. To potvrdil také další ruský vyjednavač, předseda zahraničního výboru dolní komory ruského parlamentu Leonid Sluckij, podle něhož může budoucí dohoda s Kyjevem vyžadovat schválení parlamentem.

„Hlavní otázka, kterou jsme vyřešili, je otázka záchrany lidí, civilistů, kteří se ocitli v zóně vojenských střetů. Proto se strany – zástupci ruského ministerstva obrany, ukrajinského ministerstva obrany – dohodly na formátu režimu pro udržování humanitárních koridorů pro odchod civilního obyvatelstva, případném dočasném přerušení bojů v sektoru humanitárního koridoru po dobu odjezdu civilního obyvatelstva,“ uvedl poradce ruského prezidenta Medinskij podle agentury TASS. Dodal, že jde podle něj o významný pokrok.

Představitel ukrajinské prezidentské kanceláře Podoljak podle ruské služby stanice BBC uvedl, že delegace se dohodly na možnosti příměří pouze v těch oblastech, kde budou civilisté evakuováni skrze humanitární koridory. „Za tímto účelem budou co nejdříve zorganizovány společné komunikační kanály a budou vytvořeny společné logistické postupy,“ uvedl Podoljak.

Ten zároveň konstatoval, že ukrajinská delegace nedosáhla výsledků, v něž doufala. „Jediné, co mohu říci: dostatečně podrobně jsme řešili humanitární aspekt, protože poměrně hodně měst je nyní obklíčeno, je tam dramatická situace s potravinami, léky, možností evakuace,“ uvedl ukrajinský delegát. Třetí kolo jednání o příměří se má uskutečnit začátkem příštího týdne, řekl Podoljak podle běloruské agentury Belta.

Delegace jednají na hranicích v pralese

Druhé kolo rozhovorů mezi Ruskem a Ukrajinou se podle agentury TASS konalo v Bělověžském pralese, který se rozprostírá na obou stranách hranice mezi Běloruskem a Polskem. Delegáti jednali na běloruském území, rozhovory trvaly dvě a půl hodiny, poznamenala ruská tisková agentura.

Pondělní rozhovory – první od ruského vpádu – nevedly k průlomu. Strany se tehdy dohodly pouze na tom, že se v nejbližších dnech opět setkají, ruská armáda dál útočí na ukrajinská města.

Tagy:
Polsko Ukrajina Bělorusko Rusko Kyjev Ozbrojené síly Ruské federace Leonid Viktorovič Sluckij