Rusové najíždějí na tradiční plán. Zajatce z Azovstalu zneužije propaganda, říká expert

Ruský voják vede ukrajinské válečné zajatce.

360° (504)

Rusové se vrací ke své tradiční taktice, kdy se snaží svého protivníka přemoci početní převahou. Ve vysílání pořadu 360° to řekl vojenský analytik Jiří Vojáček. Ten se navíc shodl s rusistou a spolupracovníkem CNN Prima NEWS Jiřím Justem, že Rusové budou chtít 9. května na svátek Dne vítězství využít zajatce z mariupolských oceláren Azovstal pro svoji propagandu.

Vojáček na úvod zmínil, že ocelárenský komplex Azovstal, kde se drží poslední zbytky obranných sil ukrajinského Mariupolu, nemá příliš velkou hodnotu z vojenského pohledu. „Mariupol není ani tak vojenský cíl. Je to ale politický, propagandistický cíl a nedělám si iluze, že (ruský prezident) Vladimir Putin před 9. květnem bude chtít pochytání některých členů praporu Azov politicky zneužít,“ řekl Vojáček s odkazem na jednotku, která se proti Rusům v Azovstalu brání.

S tímto názorem souhlasí i Jiří Just. Ten má za to, že během blížícího se Dne vítězství můžou Rusové na Rudém náměstí v Moskvě v rámci slavnostní přehlídky uspořádat i pochod mariupolských zajatců. „Můžou ukazovat, že jde o pokořené neonacisty. Zkrátka to bude nechutná propagandistická akce, kterou nepochybně již v Moskvě připravují,“ uvedl Just. Připomněl tak slova ruské propagandy, která označuje prapor Azov za krajně pravicový.

Propaganda jede v Rusku již na plné obrátky. Just popsal, že v ruské televizi běží reportáže ukazující, jak se má vracet život do „osvobozeného“ Mariupolu. Objevují se i „svědectví“ údajných uprchlíků z tohoto města, kteří tvrdí, že ve městě řádí vojáci praporu Azov.

Putin navíc podle Justa takřka jistě na oslavách bude prezentovat nějaké vítězství. „Vladimir Putin na té přehlídce, až před ním budou defilovat ruští vojáci, musí prohlásit něco, co pozvedne bojového ducha ruské armády a vůbec ruské společnosti. Pokud bude dobyta poslední bašta obránců Azovstalu, tak to určitě bude něco, na co upozorní,“ doplnil Just.

Azovstal padne v řádu hodin, míní analytik

Azovstal coby místo posledního odporu ukrajinských obránců v Mariupolu podle Vojáčka velmi brzy ruským silám podlehne. „Od toho nás dělí jen několik hodin a obávám se, že světové společenství uvidí ošklivé věci,“ řekl v pořadu 360°.

Poukázal i na to, že Rusové začali využívat pozměněnou strategii. Dosud se snažili útočit v praporních bojových skupinách, které měly méně mužů a snažily se zajistit specifické cíle. Rusové podle Vojáčka v minulosti uměli pracovat s velkými armádami, ale tyto bojové skupiny o méně mužích pro ně byl problém.

Ačkoliv s nimi před lety přišli současný ministr obrany Sergej Šojgu a náčelník Generálního štábu ruských ozbrojených sil Valerij Gerasimov, v bojích na Ukrajině se zjevně příliš neosvědčily. „Rusové najíždějí na ten svůj tradiční plán, tedy aby jich bylo co nejvíce,“ poznamenal Vojáček.

Tagy: