Detailní záběry práce americké superzbraně. Ukrajinci proměnili ruský tank v ohnivý hřib

Už od začátku války ničí americké řízené střely Javelin v rukách ukrajinských vojáků pancíře ruských tanků.

Zásah ruského tanku americkou střelou Javelin

Od začátku války ničí americké střely Javelin ve službách ukrajinské armády pancíře ruských tanků. Poslední zveřejněné video detailně ukazuje drsný zásah okupantského stroje. „Dobře odvedená práce,“ chválí se na sociálních sítích ukrajinské ministerstvo obrany. Pravost záběrů nelze nezávisle ověřit.

Zatímco ruský tank stojí nečinně na silnici, na záběrech je zachycen zleva rychle se blížící americký „oštěp“. Video ukazuje až poslední momenty ukrajinského zásahu. Jakmile bílá střela zasáhne cíl, vzplane nad tankem ohnivý hřib vysoký zřejmě desítky metrů. Z trosek se valí dým a další ruská vojenská technika se raději dává do pohybu.

USA podle dat z konce června poslaly na Ukrajinu už sedm tisíc protitankových střel Javelin, to je asi třetina jejich zásob. Výrobce je produkuje tempem 2 100 kusů za rok, upozornil deník The Times. Nedostatek munice hraje do karet Rusům, na loňském cvičení například došla britským vojákům munice po osmi dnech. Roční výroba munice v USA sotva pokryje dva týdny válčení na Ukrajině.

Střela vystoupá do výšky až 160 metrů

Javelin patří mezi nejefektivnější zbraně proti tankům a obrněným vozidlům nejen díky své průrazné síle a přesnosti, ale také relativně jednoduchému zacházení – stačí zamířit, upevnit mířidla na cíl a vystřelit. Samotná střela nejprve vystoupá pomocí raketového motoru do výšky až 160 metrů. Zaměřený cíl následně díky infračervenému navádění zasáhne shora, kde bývá pancíř tanků nejslabší.

Obsluha zbraně, kterou zpravidla tvoří dva vojáci, se může přesunout do bezpečí prakticky hned po vystřelení, jelikož si protipancéřová raketa najde cestu k nepřátelskému tanku sama. Jelikož se motorový zážeh střely aktivuje až chvíli po vystřelení, snižuje se šance na odhalení pozice obránců.

S nejnovějšími variantami zbraně, které mají ukrajinští vojáci k dispozici, je možné zasáhnout cíle vzdálené až čtyři kilometry. Na Ukrajině se používají odpalovací komplety pro střelbu z ramene, které váží 22,3 kilogramu – z toho 15,9 kilogramu samotné střely. Odpalovací zařízení je přitom možné používat opakovaně, opětovné nabití trvá zhruba 20 sekund.

Tandemová bojová hlavice střely dokáže překonat také reaktivní pancéřování (přídavnou vrstvu ochrany s trhavinou, která má snížit sílu střely). Některé ruské tanky byly sice podle dostupných fotografií vybaveny dodatečnými konstrukcemi – ať už kovovými plášti či improvizovaným „brněním“ ze dřeva – podle expertů jsou tato opatření ale neúčinná.

Pro Ukrajince se staly Javeliny zejména na začátku invaze hlavní zbraní, která drží ruské tanky v šachu, symbolem obrany i vděčným zdrojem internetových vtípků. Protipancéřové střely tak daly vzniknout „svaté Javelině“, ochránkyni Ukrajiny.

Tagy: