Tvrdé ztráty. Rusko již přišlo o více než 200 tisíc vojáků, tvrdí velitel NATO

Ruské síly pravděpodobně brzy Bachmut neobklíčí, informoval americký institut pro studium války (ISW). Podle vrchního velitele NATO v Evropě Christophera Cavoliho ztratilo Rusko od začátku války již přes 200 tisíc vojáků, přišlo také o více než dva tisíce tanků. Po invazi Ruska na Ukrajinu se podle něj musí NATO „přizpůsobit nové realitě“. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu navštívil ruské jednotky bojující na Ukrajině a vojákům předal vyznamenání.

„Ruský postup nenaznačuje, že okupanti budou schopni brzy obklíčit Bachmut. Tím méně, že budou schopni město dobýt frontálním útokem,“ uvedl ve své analýze Institut pro studium války (ISW). To stejné tvrdí Ukrajinci. Generální štáb Ukrajiny ve své pravidelné zprávě napsal, že Rusové se snaží Bachmut „obklíčit marně“.

Od ruské invaze na Ukrajinu ztratila Moskva přes 200 tisíc vojáků. Uvedl to vrchní velitel společných sil NATO v Evropě a velitel ozbrojených sil USA v Evropě generál Christopher Cavoli. Informovala o tom agentura Ukrinform.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bachmut je město mrtvých duší. Nezbylo z něj nic, řekl ukrajinský voják reportérovi

„Podle názoru vrchního velitele sil NATO v Evropě se po ruském útoku na Ukrajinu musí NATO přizpůsobit nové realitě. Rozsah této války je neuvěřitelný,“ uvádí se ve zprávě. Podle Cavoliho již Rusko ztratilo více než dva tisíce bojových tanků, „zabitých nebo zraněných“ je přes 200 tisíc vojáků a více než 1 800 důstojníků. Podle amerického generála vypálí ruská armáda v průměru více než 23 tisíc dělostřeleckých střel denně.

Ruské ministerstvo obrany v prohlášení na síti Telegram uvedlo, že ministr obrany Sergej Šojgu navštívil ruské jednotky bojující na Ukrajině a prohlédl si jedno z velitelských stanovišť. Od tamního velitele Rustama Muradova si vyslechl zprávu o aktuální situaci a krocích armády. Šojgu vojákům poděkoval za hrdinství a obětavost a předal jim státní vyznamenání, řády a medaile.

Ukrajina obdržela od Saúdské Arábie humanitární pomoc za 100 milionů dolarů (2,2 miliardy korun), informoval v pátek šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Tři letouny na Ukrajinu dopravily 135 generátorů s výkonem 20 až 400 kilowattů, přikrývky nebo hygienické potřeby. Pomoc zamíří za tisíci lidí v šesti ukrajinských regionech. „Humanitární pomoc je dokladem solidarity a podpory, jakou si naše země poskytují,“ napsal Jermak na síti Telegram.

Tagy:
válka Ukrajina on-line Rusko Telegram Sergej Kužugetovič Šojgu Institut pro studium války Andrij Jermak