Smutné záběry z vybombardované Marjinky. Ukrajinské město připomíná Varšavu z roku 1944

Rok trvající ruská invaze se na ukrajinském území výrazně podepsala. Okupanti některé vesnice i města za uplynulé měsíce doslova vymazali z mapy. Nejvíce trpí regiony, které se nachází přímo na frontové linii východní fronty. Například doněcká Marjinka už kvůli brutální ruské taktice soustavného bombardování prakticky neexistuje. Dron agentury AP pořídil nové záběry ze zmíněného města. Letecký pohled na Marjinku připomíná Varšavu z roku 1944.

„Marjinka se kvůli ruské invazi změnila v trosky. Záběry z dronu ukazují, že v tomto městě už neexistuje budova, která by nebyla poničená. Marjinka je celá zničená,“ konstatovala agentura AP, která ve druhé polovině února pořídila video prostřednictvím dronu.

Doněcké město leží již několik měsíců de facto přímo na frontové linii. Obzvlášť v poslední době zuří v Marjince velmi brutální boje. Podle AP okupanti nyní kontrolují zhruba polovinu rozlohy města.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ruské „osvobozování“ v praxi. Ukrajinské město Marjinka už prakticky neexistuje

Rusové v Marjince uplatňují taktiku totální destrukce. Pomocí dělostřelectva, tanků a dalších kusů těžké techniky srovnávají se zemí všechny budovy, v nichž se mohou nacházet ukrajinští vojáci, ale i civilisté.

Zprávy o této bezohledné taktice se ve veřejném prostoru objevovaly již v polovině prosince. „Ruské tanky, které zrovna projíždějí zničeným městem, často střílí na obytné budovy,“ potvrdila AP. Dronu americké agentury se jeden takový ruský tank povedlo natočit.

„Mohutný ruský tank se otočil do pozice mezi ruinami dvou obytných domů, zastavil se a vystřelil. Z ústí jeho děla se vyvalila ohnivá koule a pak kouř. O pár vteřin později obrněnec vystřelil znovu,“ popsala AP záběry na videu.

Rusy drží v šachu ukrajinští výsadkáři

Místní obyvatelé si na válku zvykali dlouhé roky, jelikož Marjinka leží kousek od Doněcku – oblastního města, které už od roku 2014 kontrolují proruští separatisté a ruská armáda. Nyní ale ze sídla, v němž před vypuknutím válečného konfliktu žilo asi 10 tisíc lidí, nezbylo už prakticky vůbec nic.

Lidé čím dál častěji přirovnávají hrůzy, které se v Marjince odehrávají, k nejrůznějším událostem druhé světové války. „Marjinka je novým Stalingradem. S tím rozdílem, že Rusové teď hrají nacisty a Ukrajinci mají hrdinskou roli,“ uvedl jeden z uživatelů na Twitteru. „Marjinka vypadá jako Varšava po druhé světové válce,“ přidal se další.

Letecké snímky Marjinky skutečně připomínají dobové fotografie Varšavy z roku 1944. Tehdejší povstání hlavního polského města krvavě potlačilo nacistické Německo, které metropoli během dvou měsíců praktickou celou vybombardovalo.

Zkáza Marjinky nezůstává bez povšimnutí ukrajinských představitelů. „Marjinka, Doněcká oblast. Dříve to bývalo město,“ uvedl před časem poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko. Ruskému postupu v Marjince nadále brání například výsadkáři z ukrajinské 79. brigády, kteří během únoru provedli hned několik úspěšných úderů proti okupantům.

Tagy:
válka tank tanky Varšava dron město Ukrajina bombardování bezpilotní letoun Rusko Donbas Druhá světová válka ostřelování Doněcká oblast Anton Geraščenko Marjinka