V domě boxerské hvězdy sídlili Rusové a poničili ho. Usyk tam teď vítězně vyvěsil vlajku

Na konci srpna dokázal v souboji s Anthonym Joshuou uhájit mistrovské opasky z organizací WBA, WBO, IBF a IBO v těžké váze. A teď se ukrajinský boxer Oleksandr Usyk po dlouhých měsících vrátil do svého domu na předměstí Kyjeva. Domov byl před nedávnem ve značně zbídačeném stavu. Na nějaký čas se v něm totiž usadila část ruské armády.

Městečko Vorzeľ v Kyjevské oblasti svět nezná tak dobře jako sousední Buču, která se v počátku války stala symbolem brutality vojsk Vladimira Putina. Ale ani Vorzeľu se ruská armáda nevyhnula.

Usyk se během začátku invaze nacházel v zahraničí. Když ale viděl, jak nepřítel ničí jeho rodnou zem, vrátil se z Londýna domů a připojil se ke kyjevské teritoriální obraně. Spekulovalo se o tom, jestli bude boxerský šampion bojovat i jinde než mimo ring.

Nakonec se ale rodák z krymského Simferopolu vydal opět za hranice a rozhodl se připravovat na odvetu s Anthonym Joshuou. Během toho navštívil i Česko a v rozhovoru pro CNN Prima NEWS vysvětlil, že podle svého názoru tím udělá pro Ukrajinu více než střílením.

Mezitím se v jeho domově usadili Rusové, kterým sídlo světoznámého bijce podle všeho posloužilo jako základna. Jejich vojenská technika kompletně zničila trávník, jak ukazují snímky pořízené sousedy, které zveřejnila Usykova manželka Kate. Na konci března boxer sdělil novinářům, že na místě se střílelo a právě někteří sousedé byli odvlečeni pryč.

Na plot domu věhlasného sportovce pak vojáci nasprejovali písmeno „Z“, které se stalo součástí kremelské propagandy a „zdobí“ mimo jiné tanky nebo vozidla ruské armády.

Nejtěžší chvíle Ukrajina přečkala, přešla do protiofenzivy a získává zpět okupovaná území. I ve Vorzeľu už je nyní klid, a tak se Usyk po dlouhé době dostal domů. A na již čistém plotě vztyčil ukrajinskou vlaku.

Modro-žlutý prapor ho doprovázel i při posledním zápase. Odvetu s Joshuou v Saúdské Arábii vyhrál a dál je mistrem světa v těžké váze organizací WBA, WBO, IBF a IBO. Jeho profesionální kariéra tak nemá jedinou kaňku v podobě porážky.

Po tomto triumfu 35letého Usyka se ozval „cikánský“ král Tyson Fury, který už poněkolikáté zneplatnil ohlášený konec kariéry. Zdálo se, že se „upeče“ bitva dvou neporažených šampionů. Ale Usyk chtěl vlézt mezi provazy nejdříve v lednu a Fury tak nakonec svůj titul WBC nabídl Joshuovi. Takzvaná „Bitva o Británii“ by se měla uskutečnit 3. prosince.

Tagy:
Vladimir Putin Londýn hvězda invaze Ukrajina ruská armáda Anthony Joshua sport Válka Tyson Fury Oleksandr Usyk Ozbrojené síly Ruské federace Buča Kyjevská oblast box Kyjev Vorzeľ Tyson Fury dům Simferopol