Rybníky, banky i vinaři: Lobbisté krouží kolem úsporného balíčku, kde mohou uspět?

Petr Fiala a Zbyněk Stanjura

Lobbing a konsolidační balíček

Konsolidační balíček čeká několik desítek i stovek možných úprav. Návrhy zákonů se totiž ocitají ve druhém čtení, ve kterém poslanci mohou dávat pozměňovací připomínky. Vláda Petra Fialy (ODS) sice avizovala, že změny budou pouze kosmetické. Přesto se v tuto chvíli rozjíždějí lobbistické skupiny, které se snaží své zájmy hájit. V konsolidačním balíčku se už dílčí změny promítly. To se týká například tlaku vinařů na výjimku u spotřební daně na tiché víno. Kde všude už mohly zájmové skupiny návrhy prosadit a kde se naopak očekává největší střet?

Konsolidační balíček je pod tvrdou kritikou opozice a také odborových organizací. Tlak mohla vláda pocítit už během připomínkového řízení, při kterém byl celý balíček strhán, a to dokonce i koaličními ministerstvy. Vláda ale už nyní čelí snahám zájmových skupin protlačit výjimky pro návrhy, které se jich bezprostředně týkají.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vládě chybí koule Mirka Topolánka. Stanjura nemá být ministrem už dávno, míní politolog

Už dříve uspěli vinaři, kteří rozjeli tradiční agrumentaci o konci turistického ruchu a zničení celého tradičního pěstování vína v Jihomoravském kraji. Kvůli jejich zásahu jsou tichá vína osvobozena od spotřební daně. Veřejně se touto výjimkou pochválil například bývalý ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). „To byl dobrý tah, co? To bych se nemohl vrátit. To bych nemohl jezdit na víkendy domů,“ řekl Nekula novinářům před tiskovou konferencí k jeho odchodu.

V reakci na to navrhla TOP 09 nulovou DPH na knihy. Předsedkyně strany TOP 09 Markéta Pekarová Adamová totiž s výjimkou na tiché víno souhlasila jen s podmínkou osvobození knih od daně z přidané hodnoty. To ale vyvolalo tlak na snížení DPH na časopisy a tiskoviny, které se ocitly v základní sazbě 21 procent.

Velkým zásahem byla také nenápadná změna u hypoték. Pokud budou chtít klienti bank předčasně splatit svou půjčku na bydlení v době fixace, budou muset platit pokutu. Ta se může vyšplhat až do stovek tisíc korun. Lidem se rázem zhorší pozice na trhu a na návrhu jednoznačně vydělají bankovní domy.

O tlaku zájmových skupin z finančního odvětví se hovoří také v rámci důchodových změn. Dříve se totiž měl státní příspěvek na penzijní spoření utlumit, nyní se tento záměr o půl roku posunul. Kromě toho se upustilo od plánu zrušit státní podporu stavebního spoření. Nakonec podpora zůstane pod podmínkou, že peníze půjdou na opatření k úsporám energií.

Snaha získat výjimku se ukázala i u některých zemědělců. Server Seznam Zprávy upozornil na zrušení daně z nemovitosti pro rybníky, které jsou využívané k intenzivnímu chovu ryb. S tím ale koaliční partneři nesouhlasí a návrh by se v tomto případě mohl upravit.

Boj se očekává u benefitů

Velký střet se ale odehraje během druhého čtení. Poslanci totiž mohou dávat pozměňovací návrhy, o kterých se následně hlasuje během finálního třetího čtení. Ekonomové oslovení redakcí CNN Prima NEWS se shodují, že velkým tématem bude zdanění firemních benefitů.

Vláda totiž nechce dále podporovat odpuštění daně u benefitů, jako jsou stravenky nebo poukázky na sportování. „Proti jsou svazy zaměstnanců, ale také i stravenkáři. Firmy budou výrazně bojovat, protože celý tento sektor by mohl do pár let zaniknout,“ řekl hlavní ekonom Roklen Pavel Peterka.

Proti změnám u benefitů bojovaly i odbory. Předák Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula se v minulosti nechal slyšet, že případné změny by nejvíce postihly pracovníky.

S Peterkou souhlasí i hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Lobbisté neřekli poslední slovo. Čekají, než opadne mediální zájem po dlouhém prvním čtení. Tradičně silný tlak bude u omezení či rušení stravenek. Očekává i debatu u přesunu položek v rámci DPH,“ řekl Kovanda.

Tagy: