Pirát Michálek: Diskuse o DPH je plná lobbistických zájmů. Dohoda se bude ještě upřesňovat

Dohoda o přesunu položek mezi dvěma sazbami DPH i konsolidačním balíčkem se bude ještě upřesňovat. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to uvedl předseda pirátských poslanců Jakub Michálek. Pirátům se podle něj již nyní scházejí výhrady vůči představeným návrhům, a to především proti nulové spotřební dani na víno. Zároveň uvedl, že debata byla velmi náročná a plná lobbistických zájmů. Přesto je však za svou stranu spokojený.

Jakým způsobem probíhala jednání kolem změn sazeb DPH a konsolidačního balíčku? Bojovali jste za to, aby snížená sazba DPH nebyla 14 procent, což se podařilo. Zároveň jste ale chtěli nižší sazbu třeba na dětské pleny, a to se nestalo. Lidovci vybojovali nulovou spotřební daň na víno, TOP 09 nulovou DPH na knihy. Co jsou úspěchy Pirátů?
Nechci detailně rozebírat, kdo co navrhoval. Za nás jsme se snažili, aby DPH nebyla zdrojem dodatečných příjmů do úsporného balíčku. A to se podařilo. Celkový dopad DPH je nula nebo dokonce pozitivní (Pro rozpočet roku 2024 znamená čtyřmiliardovou miliardy ztrátu, pozn. red.). Pokud jde o jednotlivé položky, snažili jsme se, aby ty, u kterých je k tomu zvláštní důvod, jako je třeba vodné a stočné, zůstaly v nižší sazbě. Také jsme chtěli, aby se desetiprocentní sazba dramaticky nezvyšovala. Byli jsme ochotni klidně u DPH zůstat na stávajících třech sazbách, ale byla to koaliční dohoda, která má tu výhodu, že systém zjednoduší.

Jak debata probíhala?
Řekli jsme si, že budeme probírat jednu položku po druhé – zda je společensky potřebné, aby byly v nižší sazbě a proč si zaslouží takovéto zvýhodnění od státu.

Proč vlastně bylo potřeba do DPH zasahovat, když změna peníze navíc nepřinese a jen si tím vláda naštvala občany i skupiny, kterých ze dražení dotkne? Bylo cílem jen zjednodušení?
Myslím, že cílem bylo skutečně systém zjednodušit, protože tři sazby jsou prostě komplikované. Strany, které takovou reformu dělají, se do ní samozřejmě vždy snaží promítnout své představy. My jsme do toho šli se dvěma základními požadavky – zlevnit potraviny a snažit se zlevnit bydlení. Vláda snížila DPH na stavební práce pro výstavbu bytů a domů, což bude podle nás motivovat k tomu, aby se víc stavělo a byty zlevnily. Jako Piráti jsme se snažili, aby změny také co nejméně dopadly na mladé a rodiny. Nechtěli jsme, aby se zdražovaly studentské koleje. V nižší sazbě třeba zůstaly i vstupenky na kulturní či sportovní akce. Naopak jsme se snažili napravit zbytečné výjimky a třeba sazba u piva se sjednotila, aby v tom byl větší systém.

Je nějaká šance, že dojde ještě k revizi a třeba zmíněné dětské pleny se přesunou do nižší sazby?
Nerad bych znovu tu diskuzi otevíral, ale přesné vymezení položek bude až součástí legislativního návrhu. Co se týče věcí pro děti, třeba kojenecké vody, přijde mi to podobné jako dětské sedačky, které máme ve snížené sazbě. Jedna věc, na níž se vláda skutečně dohodla, je, že voda bude ve snížené sazbě. Jde o specifický případ a doufám, že to ministerstvo připraví podle principů, jak jsme se dohodli.

Takže nějaký prostor na změnu tam ještě je a to, co jsme slyšeli na čtvrteční tiskové konferenci – tedy, že voda bude v základní sazbě – ještě není definitivní?
Neříkal bych tomu změna, ale spíš specifikace jednotlivých položek. Máme v koaliční dohodě, že karafa vody v restauraci by měla být ve snížené sazbě, zatímco třeba Coca-Cola, ve které je spousta cukru, by zvýhodněná být neměla.

A ta kojenecká voda?
Ta se neřešila. Dohoda byla taková, že z nápojů bude vyčleněna kohoutková voda. Nápoje obecně se tam nakonec daly kvůli plastovým obalům. Kupování velkých balíků vod podle mě patří do 90. let. Dnes už máte filtrovací konvice a jde vše dělat daleko levněji a ekologičtěji. Dohoda se bude ještě precizovat. Opatření v balíku je asi 50 a jen v DPH je „X“ různých položek, takže si počkejme na to, co připraví ministerstvo.

Takže jen pro ujasnění. Kohoutková voda bude mít daň 12 procent a ostatní balené vody, minerálky atd. budou mít daň 21 procent?
Mělo by to tak být. Uvidíme, jaký bude finální návrh ministerstva financí.

Kritika se na výsledky koaliční dohody prezentované vládou snáší i od samotných vládních stran. Od Pirátů jsem ji zaznamenala například u zastupitelky Moravskoslezského kraje Zuzany Klusové nebo třeba i od vašeho asistenta a bratra místopředsedkyně Sněmovny Olgy Richterové Mikuláše Ferjenčíka. Neměli jste změny lépe diskutovat předem?
My jsme se o tom dopředu bavili půl roku. Pokud bychom to ale měli specifikovat až na každou položku, tak by to byl tak komplikovaný systém, že se v něm nikdo nevyzná. Pokud bychom měli hodnotit knihy, noviny nebo časopisy podle toho, co se v nich píše nebo jestli jsou tam obrázky s podprsenkou, nebo bez, tak bychom opravdu vytvořili takovou byrokratickou hydru, kterou by nebylo možné ani kontrolovat.

Jak hodnotíte vládní konsolidační balíček? Dobrá práce ❤️ Lepší než jsem čekal 😮 Dalo se to udělat i lépe 😢 Zklamání 😡

Posted by Mikuláš Torrent Ferjenčík on Friday, May 12, 2023

A proč tedy tisk nemá jednotnou sazbu bez ohledu na tyto detaily?
Samozřejmě, že taková varianta byla a hned jsme si řekli, že by se ozvali knihkupci a vydavatelé, že to zlikviduje odborné časopisy. Celá diskuze je plná různých lobbistických zájmů a každá skupina se snaží prosadit pro sebe výhody a my musíme v nějakých mezích do celého systému vnést trochu systému a spravedlnosti. Myslím, že systém, který jsme vytvořili, je spravedlivější a výrazně jednodušší.

Není snad pravda, že spotřební daň na víno bude nulová proto, že je polovina vlády z jižní Moravy, jak napsal na Facebook váš asistent Ferjenčík?
Nebudu komentovat slova mého asistenta. Dohoda na víně je politická dohoda. Náš předseda Ivan Bartoš to komentoval tak, že když v jedné ruce budu mít knihu a ve druhé víno, tak je to představa hezky stráveného večera.

Premiér Fiala už řekl, že chyby opravíte. Tak mě zajímá, co se dá považovat za chybu?
Koalice má samozřejmě možnost nějaké věci upravit a budeme pozorně naslouchat, co nám píší voliči, a současně musíme říct, že pokud někde ubereme, tak musíme jinde přidat.

A s čím jsou lidé, kteří vám píší, nejvíc nespokojení?
Zatím je zpětná vazba spíš taková, že chápou, že se věci musí stát. Dokonce i moje babička mi řekla, že chápe, že se daň z nemovitosti bude muset navýšit. A kritika samozřejmě míří na nulovou spotřební daň na víno.

Můžete říct, kolik procent pirátských návrhů prošlo a jak jste s výsledným balíkem spokojení?
Nechci to srovnávat, ale s výsledkem a principy, že se nebudou víc danit výplaty a nákupy, jsme spokojení.

Podle některých ekonomů daňová zátěž nakonec stejně nejvíc dopadne na zaměstnance a koncové spotřebitele...
Nevím, kdo to takhle říká, ale myslím, že to neodpovídá tomu, jak funguje ekonomická teorie. Každá změna se rozloží mezi jednotlivé aktéry na trzích. Třeba zdanění zisku pro firmy dopadne okamžitě na jejich majitele a pak možná časem se bude přenášet na další aktéry. Takovéto strašení je opravdu úplně mimo.

I když sazba bude snížená, potraviny nebo další komodity stejně podle ekonomů levnější nebudou. Zvýšení DPH pocítíme, snížení nikoliv. O tom jste v koalici debatovali?
To většinou říkají lobbisté, kteří by chtěli, aby se zvýšení projevilo někde jinde. Za mě to tak rozhodně není. Pokud máme konkurenční trh, což si lidé hlídají a vybírají podle cen, dá se očekávat, že změnu uvidíme. Samozřejmě, že se řetězce chvíli budou chovat jako kartel, který se bude snažit na nižší DPH vydělat, ale to nejde do nekonečna. Je to věc, která bude mít časový náběh, a možná to oddálí zdražování, ale nemyslím si, že žijeme ve světě, kde se to nijak nepromítne.

Tagy: