Rýpnutí do Harryho? Bratři spolu na korunovaci nepromluvili, Williamova poznámka budí rozruch

Synové nově korunovaného krále Karla III. spolu na slavnostním ceremoniálu zřejmě nepromluvili ani se přímo nesetkali. Princ William však při svém projevu před nedělním korunovačním koncertem pronesl poznámku, kterou řada lidí nepřešla bez povšimnutí. Zdánlivě bezvýznamná věta o významu „služby“ vyvolala na sociálních sítích i v médiích rozruch, následník trůnu s ní totiž mohl odkazovat na dřívější kontroverzní vyjádření Harryho a Meghan, kterým pár ospravedlňoval své odloučení od královské rodiny.

Princové Harry a William spolu podle všeho na jedné z největších událostí moderních britských dějin nepromluvili a ani se nestřetli, upozornil týdeník People. Bratři při slavnostním ceremoniálu seděli odděleně, Harry navíc krátce po akci odjel přímo na letiště. Bratři se přitom nejspíše naposledy viděli na pohřbu královny Alžběty II. Kontroverzní manžel vévodkyně Meghan se od té doby objevil v Londýně ještě koncem března kvůli soudnímu slyšení. Ani tehdy se však nesetkal s bratrem ani otcem. „Je to napjaté,“ zhodnotil tehdy vztahy mužů ze šlechtické rodiny pro People zdroj z královského paláce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Odezírači ze rtů odhalili královu nespokojenost. Poukázali i na špitání Harryho a Camilly

Bez povšimnutí veřejnosti později nezůstala Williamova poznámka z projevu při korunovačním koncertu z nedělního večera, kterou si podle mnohých nepřímo rýpl do mladšího bratra. „Ač jsou tyto oslavy velkolepé, v jejich jádru je jednoduché poselství – služba,“ pronesl na hradě Windsor před tisícovkami diváků.

Podle některých uživatelů sociálních sítí i britských médií tím odkazoval na dřívější rozkol královské rodiny a odloučeného páru Harryho s Meghan. Poté, co se Sussexové rozhodli opustit šlechtický život, vydal Buckinghamský palác prohlášení. „Královna potvrdila, že s opuštěním práce královské rodiny není možné pokračovat v odpovědnostech a povinnostech, které se pojí s životem veřejné služby,“ stálo v něm.

Princ s vévodkyní zareagovali s vlastním prohlášením: „Všichni můžeme žít život služby. Služba je univerzální.“ Vyjádření tehdy vzbudilo kontroverze, mnozí totiž upozorňovali, že pár bude nejspíše muset kvůli vlastní práci polevit v charitativních aktivitách.

„Služba, Harry. Slyšíš to? Ne jízda na černo,“ vzkázal po Williamově projevu jeden z uživatelů Twitteru černé ovci královské rodiny. „Služba. Něco, čemu Harry nerozumí,“ doplnil další.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Která žena se během korunovace postarala o řadu vtipných momentů? Britové se smáli skvělé zpěvačce

Podle některých však nešlo o cílenou narážku a hledání skrytých významů ve vyjádření Williama odmítají: „Podle mě chtěl zdůraznit kontinuitu služby lidu. Projev nebyl vyzývavý, byl silný a vlastenecký,“ zhodnotil další uživatel. „Ne všechno je o těch dvou,“ zaznělo také v komentářích.

Tagy: