Rozpustí se lidovci v koalici Spolu? Ztratili pud sebezáchovy a čekají na zázrak, míní Valeš

Představitelé KDU-ČSL

ZPRÁVY PLUS (165)

Lidovci alespoň početně sdružují věřící lidi, možná čekají na zázrak, pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Lukáš Valeš k fungování KDU-ČSL v koalici Spolu. Strana podle něj ztratila pud sebezáchovy, situace je podle něj velmi špatná. Komentátor CNN Prima NEWS Thomas Kulidakis poznamenal, že strana trpí vůči předsedovi Marianu Jurečkovi stockholmským syndromem.

Lidovci podle Valeše alespoň zatím lákají věřící občany, jenomže ani to dlouho nemusí platit. „Nejspíš jen čekají na zázrak,“ zhodnotil politolog situaci a zmínil jejich další problém. „Liberálnější stranické křídlo, které zastupuje jihomoravský hejtman Jan Grolich nebo ministr životního prostředí Petr Hladík (oba KDU-ČSL), je ochotno slevit ze základních principů,“ doplnil s tím, že to může konzervativní voliče odlákat jinam.

K TÉMATU: Hamáček po eurovolbách končí v SOCDEM. V dopise straně ostře zaútočil na současné vedení

Mladí lidovci podle Valeše „tlačí stranu do liberálních vod, kde je však plno“. Jako příklad uvedl pohled na otázku stejnopohlavních svazků. „KDU-ČSL ztratila pud sebezáchovy. Zbylo pár lidí, kteří na situaci nahlížejí realisticky, třeba Jan Kasal nebo exministr zahraničí Cyril Svoboda,“ dodal v pořadu Zprávy Plus.

„Po aféře s večírkem v den tragédie na FF UK Jurečka na sjezdu vedení prohlásil, že když za jeho předsednictví nezajistí dva hejtmany a tři europoslance, pak odstoupí. Když pak Svoboda a bývalý předseda Pavel Bělobrádek upozornili, že to není jen o Jurečkovi, ale o celkovém směrování strany a musí se s tím něco dělat, načež Svoboda navrhl obnovit značku KDU-ČSL nebo Spolu sloučit, vedlo to až k návrhu na vyloučení Svobody a Jurečka je stále předsedou,“ dodal odborník.

Působení ministra práce v čele strany zhodnotil i Kulidakis. „Vypadá to, že lidovci vůči Marianu Jurečkovi trpí stockholmským syndromem,“ glosoval. „Zdá se mi neuvěřitelné, že se KDU-ČSL nejdříve prohlásí za sociální svědomí vlády a poté dělá vše pro to, aby bylo co nejčernější,“ nešetřil. „Vše nasvědčuje tomu, že se po více než stoleté tradici lidovci rozplynou v koalici Spolu. Přitom ODS nebo TOP 09 takovou historii nemají,“ pronesl Kulidakis.

Valeš a Kulidakis dále hovořili o situaci v ODS v souvislosti s kauzou Pavla Novotného. Více se dozvíte ve videu výše.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Novotného prohřešky jsou image, expert vyslal varování ODS. Ukázal i na chybu Turka v kampani

Tagy:
Marian Jurečka politika KDU-ČSL Cyril Svoboda vláda SPOLU Zprávy plus Lukáš Valeš Thomas Kulidakis stockholmský syndrom