Pozor na nečekaný příznak covidu, varují vědci. Lidé by měli zpozornět především v létě

Domácí léčba po onemocnění

Covid a očkování před dovolenou

Epidemie koronaviru opět nabírá na síle. Aktuálně se v Česku nejvíce vyskytují subvarianty omikronu: BA.5 a BA.4. Kromě toho, že jsou infekčnější, přináší i dosud vzácně evidovaný symptom, který si lidé v době léta mohou spojovat spíše s vysokými teplotami.

S novými variantami by se měli mít lidé na pozoru a vnímat odlišné příznaky. Ty se totiž stejně jako samotná nemoc vyvíjí. Imunolog Luke O'Neil uvedl jeden, který se se „sourozenci“ původního omikronu pojí. „Kombinace imunitního systému a nového viru může vést k mírně odlišné nemoci a kupodivu také k nočnímu pocení,“ prozradil pro web Newstalk.com.

Zdůraznil, že by se i nadále měli mít lidé na pozoru před již známými příznaky viru, jako je bolest kloubů, svalů, kýchání, horečky a další. V době letních měsíců mohou nakažení noční pocení spojovat spíše s vysokými teplotami.

V Česku již naplno řádí infekčnější subvarianty omikronu – BA.5 a BA.4. Ve společnosti se šíří rychleji než jejich předchůdce, průběh nemoci by však neměl být tak vážný jako u předchozích mutací. Přesto O'Neil vybízí, aby lidé posílili svoji imunitu očkováním.

Ve středu v Česku přibylo 2 757 potvrzených případů nákazy koronavirem, o 774 víc než před týdnem. Za celou dobu epidemie covidu od 1. března 2020 bylo v zemi potvrzeno zhruba 3,96 milionu případů nákazy koronavirem. Do tohoto počtu nejsou zahrnuty případy, kdy se někdo nakazil opakovaně. Podezření na opakovanou nákazu je téměř 277 000 a za středu 1 016.

Od začátku epidemie zemřelo 40 370 lidí s covidem, za posledních sedm dní to bylo asi 23 lidí. Tyto údaje se mohou kvůli dodatečnému nahlašování ještě měnit.

Tagy:
nemoc zdraví příznaky Česko koronavirus COVID-19 imunolog symptomy Ministerstvo zdravotnictví České republiky pandemie covidu-19 subvarianty omikronu