S víkendem se do Česka vrátí déšť i bouřky. Pomohou v boji s ničivým živlem u Hřenska?

Letní bouřka 5

Počasí 28.7.2022 (6:22)

Ve čtvrtek bude většinou polojasno, nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 24 až 28 °C. Situace se však změní již v noci na pátek – přijde déšť a přeháňky. Během dne navíc dorazí bouřky, místy budou padat kroupy. Jaké bude počasí o víkendu?

Ranní ojedinělé mlhy ve čtvrtek vystřídá polojasná obloha bez srážek. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 24 až 28 °C, na horách vystoupají pouze k 17 °C. Vát bude slabý severovýchodní až východní vítr o síle 2 až 5 m/s.

V noci na pátek bude zpočátku polojasno, postupně však od jihozápadu bude přibývat oblačnosti, bude i zataženo. K ránu se objeví místy déšť a přeháňky, a to zejména na jižní polovině území. Nejnižší teploty klesnou k 18 až 14 °C.

V pátek bude oblačno až zataženo, na většině území Česka se očekává déšť nebo přeháňky. Hasičům v Národním parku České Švýcarsko tak svítá naděje, že jim déšť pomůže s bojem proti ničivému živlu.

„Oblast Českosaského Švýcarska se může dočkat srážek zejména v pátek a v sobotu. V pátek tam spadne 0 až 5 mm, jen při případné bouřce s malou pravděpodobností kolem 40 mm. V sobotu 5 až 20 mm,“ uvedli meteorologové.

V platnosti je navíc výstraha před vznikem požárů. Do odvolání platí pro Prahu a Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický kraj a Vysočinu.

Nejvyšší denní teploty se v pátek budou pohybovat mezi 25 až 29 °C, při dešti spadnou k 23 °C. Vát bude slabý, během dne mírný jihovýchodní až východní vítr o síle 2 až 5 m/s. Později odpoledne a večer se v Čechách bude měnit na západní, v bouřkách přechodně zesílí. „V bouřkách se ojediněle vyskytnou přívalové srážky s úhrny kolem 40 mm, nárazy větru budou dosahovat síly kolem 70 km/h. Objevit se mohou také kroupy,“ uvádí meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Déšť vydrží do neděle

A jaké počasí nás čeká o víkendu? V sobotu bude oblačno až zataženo, očekává se občasný déšť nebo přeháňky, ojediněle také bouřky. „Místy mohou spadnout srážky vydatnější. Později odpoledne a večer v Čechách od západu bude srážek i oblačnosti ubývat,“ doplnili odborníci. Teploty se budou pohybovat mezi 21 až 25 °C.

V neděli bude polojasno až oblačno, ojediněle se mohou objevit přeháňky, a to zejména na východě. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 22 až 26 °C.

Tagy: