Smog sužuje jižní Čechy a Vysočinu, viníkem je saharský prach. Rakousku hrozí „krvavý déšť"

Oblaka s prachem z africké Sahary okrově zabarvil západ slunce v Třešti na Jihlavsku.

Meteorologové vyhlásili v Jihočeském kraji, na Vysočině, na většině Moravskoslezského kraje a v Brně smogovou situaci. Horší kvalitu ovzduší způsobil saharský prach, který se nad regiony od sobotního rána vyskytuje. Lidé by se v této situaci měli mimo jiné kvůli možnému horšímu dýchání venku vyvarovat náročnějších fyzických aktivit. Během neděle může smogová situace nastat i v jiných krajích, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. V Rakousku se může objevit „krvavý déšť".

„Budoucí vývoj je velmi nejistý, jedná se o poměrně nestandardní situaci. Koncentrace se mohou v dalších hodinách snižovat, ale také výrazněji zvyšovat,“ uvedli meteorologové. „Pro Jihočeský kraj to je výjimečný jev, protože zde smogové situace míváme velmi málo,“ řekla Renata Uhlíková z českobudějovické pobočky ČHMÚ.

ČTĚTE TAKÉ: Oblohu zahalil prach ze Sahary. Zhoršuje ovzduší a výrazně může ovlivnit teploty

Dodala, že lidé mohou při pohybu venku vnímat určité komplikace. Například se jim může hůře dýchat, škrábat je v krku nebo pálit oči. Vizuálně saharský prach není příliš zřetelný, jen při pohledu do dáli se může na nebi objevovat žlutě zabarvený odstín. Připomíná například vzedmutí prachu nad polem při zemědělských pracích.

Saharský prach v sobotu způsobil, že většinu dne bylo nad zasaženými oblastmi zataženo. Přesto se teploty držely na konec března na vysoké úrovni a na několika stanicích v Jihočeském kraji byly překonány rekordy. Nejvyšší hodnotu meteorologové naměřili ve Strakonicích, kde bylo 23,7 stupně Celsia.

Prach ovlivňuje počasí i jinde v Evropě. Například v Rakousku se může objevit i takzvaný krvavý déšť. „Jeho koncentrace jsou momentálně velmi vysoké, takže vše zbarví do oranžova i déšť nebo sníh,“ vysvětlilo podle webu Kronen Zeitung v sobotu rakouské středisko pro extrémní počasí. Stejný déšť může dorazit také do Německa. Jeho stopy budou vidět především na autech.

Tagy: