Šándor: Invaze do Kurské oblasti svůj cíl nesplnila. Ukrajinci si sami oslabili hlavní frontu

Andor Šándor patří k bezpečnostním a vojenským expertům.

ZPRÁVY (240)

Ukrajinská invaze do Kurské oblasti svůj účel nesplnila. V pořadu Zprávy plus na CNN Prima NEWS to řekl bezpečnostní analytik Andor Šándor. Podle něj měla paradoxně opačný efekt a oslabila již tak vyčerpanou hlavní frontu.

Kurský výpad podle Šándora ukrajinskou hlavní frontu připravil o dobře vycvičené bojovníky. „Odhady jsou, že tam bylo minimálně deset tisíc vojáků. Bohužel několik tisíc z nich bylo zabito, protože se pohybují na otevřené frontě a nemají protivzdušnou obranu,“ řekl Šándor.

ČTĚTE TAKÉ: Na strach nebyl na frontové linii čas, popsal Zrno. Podmínky jsou jako za první světové války

Rusové naopak podle něj nepolevují a dále útočí zejména v oblasti Donbasu. „Z vojenského hlediska to bylo špatné rozhodnutí,“ domnívá se analytik. Přestože v absolutních číslech ruské ztráty převyšují ukrajinské, Rusové jsou na tom díky své převaze podle Šándora mnohem lépe a hrozí, že válka ve stejné intenzitě může pokračovat i příští rok.

Podle analytika k současné materiální převaze Ruska paradoxně mohla pomoci i česká muniční iniciativa. „Naše iniciativa byla zbytečně zpopularizována. Rusové oslovili ty země, které byly ochotny munici přes Česko přeprodat Ukrajině, a možná ji sami koupili,“ vysvětlil Šándor.

Rozsáhlý dronový a raketový útok, který Rusko vůči Ukrajině v pondělí podniklo, může být podle Šándora odplata za výpad. „Rusové jsou v mnohem lepší situaci než Ukrajinci. Zdá se, že jejich zásoby munice, raket a dronů jsou snad nevyčerpatelné,“ uvedl Šándor.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zajistili jsme Ukrajině desítky milionů kusů munice, prozradil Fiala. Kolik Česko přispělo?

Tagy: