Šaría zavládne v celém světě, hrozí velitel Tálibánu. CNN se dostala až k radikálům

Reportérka CNN Clarissa Wardová (vlevo) navštívila bývalou základnu USA, kterou nyní obsadili ozbrojenci z Tálibánu

Reportéři CNN navštívili americkou základnu ovládanou Tálibánem (Zdroj: CNN)

Radikální hnutí Tálibán v Afghánistánu během pár týdnů smazalo dvacetileté snažení vojsk Západu. Země za branou Blízkého východu je znovu ve válečném ohni. Reportéři americké CNN se dostali až k velitelům Tálibánu, kteří zabírají bývalé americké základny.

Od roku 2001 až do letošního května Američané spolu s dalšími vojáky Západu včetně Čechů bojovali v Afghánistánu a snažili se držet radikály v zemi na uzdě. S tím, jak teď spojenecká vojska oblast opouští, se radikální hnutí Tálibán znovu probudilo a během pár týdnů zabralo většinu Afghánistánu.

Z americké přítomnosti v zemi toho už vlastně příliš nezbylo. Často jen nosné konstrukce z rozpadlých vojenských základen. Ty jsou teď na mnoha místech pod vládou Tálibánu.

Tálibové v amerických autech

Kdysi byly na základně Fob Andar v provincii Ghazní stovky amerických jednotek i složek NATO. Poslední Američané sice odešli už před několika lety, jejich odkaz ale obchází kolem jako duch. Hnutí Tálibán na místě souhlasilo s přijetím štábu americké CNN. S velkou vášní chtěli radikálové světu předvést svou válečnou kořist.

„Mnohokrát jsme na Američany útočili, když tady byli. Podnikali jsme časté operaci, používali jsme podomácku vyrobené bomby. Američané mají svoje helikoptéry, zbraně a tanky. My mudžáhedíni jsme odolávali velmi dobře,“ řekl CNN Muhammed Arif Mustafa, jeden z velitelů Tálibánu. „Věříme, že jednoho dne mudžáhedíni zvítězí a islámské právo zavládne nejen v Afghánistánu, ale v celém světě. Nijak nespěcháme. Věříme, že se to jednoho dne stane. S džihádem do té doby neskončíme,“ dodal.

Zní to jako mrazivé přiznání od skupiny, která tvrdí, že chce mír. A to navzdory tomu, že vede krvavou ofenzivu. Od chvíle, kdy se Američané v květnu začali stahovat, ozbrojenci postupují celou zemí znepokojujícím tempem. A to často na korbě amerických nákladních vozů

Dny, kdy tvořili radikálové jen undergroundové hnutí, jsou pryč. A Tálibán je připravený obnovit ten samý emirát, jaký Američané kdysi přišli zničit.

Tagy: