Nevánoční nebo farmářské. Někteří trhovci našli skulinu v opatření a dál prodávají

Stánky na Staroměstském náměstí v Praze jsou kvůli covidu zavřené.

Rebelie stánkařů

I když přísná vládní opatření zakazují vánoční trhy, obchodníci našli způsob, jak lidem nadále zprostředkovat vánoční atmosféru a stánky otevřít. Stačí změnit název akce z vánočního trhu třeba na zimní farmářské nebo nevánoční. I tam ale policisté kontrolují dodržování ostatních nařízení – popíjení alkoholu, rozestupy nebo třeba respirátory.

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí svou atmosférou připomínají spíše město duchů. Všechny stánky jsou zabedněné a lidé si u nich nic nekoupí. Na Václavském náměstí ale trhy jsou, i s nepovoleným vánočním zbožím. Nejedná se vánoční trhy, protože stánkaři to pojali jako kulturní akci. V nedalekých Úněticích začínají trhy v sobotu. Také ale nejsou vánoční, jsou „nevánoční“.

Trhy v pražské Havelské ulici jsou v provozu celoročně. I tam prodejci a návštěvníci musejí platné restrikce dodržovat. Policejní kontrola na Havelských trzích začala úderem 12. hodiny. Policisté kontrolovali, jestli prodejci u stánků dodržují všechna pravidla. „Snažíme se je dodržovat, co nejvíce to jde,“ řekl jeden z prodejců.

Cestou přejmenování trhů šli třeba i v Mostě. Až do 6. ledna tam na náměstí mají Zimní farmářské trhy. Město tak využilo toho, že farmářské trhy se tam konají pravidelně. „Takto hloupé rozhodnutí omezující pohyb osob na čerstvém vzduchu, kdy o pár metrů vedle se v obchodním domě tísní několik set osob v uzavřeném prostoru, je pro nás nepřijatelné. Každý, kdo má svých pět pohromadě, přece vyhodnotí, kde je větší riziko možnosti nákazy,“ komentoval primátor města Mostu Jan Paparega (PRO! Most).

Město Most uspořádá na 1. náměstí Zimní farmářské trhy, které zde poběží od 26. Iistopadu 2021 až do 6. ledna 2022. Akce je připravena ve spolupráci se společností Český um s.r.o.

Posted by Statutární město Most on Friday, November 26, 2021

Co policisté kontrolují?

„Policisté hlavně na trzích kontrolují rozestupy, jestli osoby mají ochranu dýchacích cest, zdali osoby v místě, kde je to zakázáno, nepopíjí alkoholické nápoje. Stánky by od sebe měly být dva metry,“ popsala policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

Manželka provozovatele pražského Havelského tržiště Helena Soukupová uvedla, že se o velké odstupy snažili. „Zareagovali jsme posunutím všech stánků. Snažíme se dodržovat, co můžeme, ale bohužel restrikce se neustále mění, takže je velmi obtížné se v nich vyznat,“ posteskla si.

Tagy: