Splnil jsem si sen, olympiáda je víc než NBA. Satoranský oslavil postup s pivem

Kapitán českých basketbalistů Tomáš Satoranský.

Českým basketbalistům se podařil nečekaný úspěch. Přes favorizované týmy domácí Kanady (v semifinále) a Řecka (ve finále) se dokázali probojovat kvalifikačním turnajem na letní olympijské hry v Tokiu. Ze šesti týmů měl šanci na poslední „letenku“ do Tokia jediný. Kapitán českých basketbalistů Tomáš Satoranský se nad postupem rozplýval a dojatě přiznal, že se cítí jako v pohádce. Olympiáda byla jeho dětským snem a ten se mu splní. Navíc jako lídrovi národnímu týmu.

„Ještě si to úplně neuvědomuju. Je to jako pohádka. Hodně emoční vítězství,“ prohlásil nadšený Satoranský po pondělním vítězství nad Řeckem. Odměny v podobě postupu na olympiádu si velmi považuje.

„Byl jsme velkým fanouškem olympijských her. Znamená to strašně moc tam jet a reprezentovat svou zemi. Ani v nejdivočejších snech jsem si nepředstavoval, že pojedu na olympiádu s basketbalem,“ dodal Satoranský.

Jako poslední stálo v cestě českých basketbalistů na olympijské hry v Tokiu Řecko. Přestože v noci ze soboty na neděli překonali Češi favorizovanou Kanadu, stál před nimi další těžký a podle odborníků lepší soupeř.

Svěřenci izraelsko-českého trenéra Ronena Ginzburga po dramatu s Kanadou (103:101 po prodloužení), ale s Řeky nakonec žádné drama nepřipustili a překvapivě jednoznačně svého soupeře deklasovali 97:72.

Sám Satoranský byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem celého turnaje. Sám však toto ocenění příliš nevnímá. „Vůbec není důležité, jak jsem hrál individuálně. Je to samozřejmě příjemné ocenění, ale my jsme se dostali na olympiádu. To je úžasné,“ dodal hvězdný basketbalista.

Aktuálně je Satoranský jediným Čechem působícím v americké NBA. A to jako teprve čtvrtý Čech v historii. Zahrát si na olympijských hrách je pro něj ovšem víc než působení v nejlepší basketbalové lize světa. „Dostat se na olympiádu byl můj největší sen už od doby, kdy jsem byl dítě. Ještě větší než NBA,“ prohlásil po výhře hvězdný sportovec.

Na svém instagramovém profilu Satoranský ještě poděkoval fanouškům za podporu. „Děkujeme všem, kdo nám věřili a podporovali po dobu turnaje,“ napsal nynější kapitán českých basketbalistů.

Balvín: Vždyť jsme jen banda ču.... na výletě!

Že v národním týmu aktuálně panuje velmi bouřlivá, ale pozitivní atmosféra, dokládá i další z nepostradatelných členů mužstva Ondřej Balvín. Ten přiznal, že si postup na olympiádu on ani jeho spoluhráči zatím pořádně neuvědomují.

„Je to neuvěřitelný. Neuvěřitelný. Zatím tomu tady nikdo pořádně nevěříme. Vždyť my jsme jen banda ču.... na výletě!“ nechal se slyšet Balvín pro iSport.cz. „To je název naší WhatsApp skupiny, kterou máme s klukama z nároďáku,“ vysvětlil s tím, že díky ní zůstávají i mimo srazy a reprezentační zápasy neustále v kontaktu.

Balvín také v rozhovoru přiznal, že po vítězství nad Kanadou byl tým vyšťavený, ale vidina postupu na olympiádu je dokázala táhnout dál. „Byli jsme mrtví, ale taky v euforii. Věděli jsme, do čeho jdeme, a že není kam uhnout,“ dodal basketbalista hrající španělskou ligu pro iSport.cz.

Basketbalisté slavili s pivem

A Balvín v pocitech nebyl sám. Výhru a postup na olympiádu ani několik hodin po závěrečném hvizdu nevstřebal ani Jaromír Bohačík. „Abych řekl pravdu, ještě jsem si to neuvědomil. Je to neuvěřitelné, že pojedeme na olympiádu, i když se to podle těch začínajících oslav zdá být docela blízko, takže to bude asi pravda,“ smál se, když na něj v nahrávce zaslané médiím pokřikovali spoluhráči.

V pozadí nahrávky tančí s plechovkami piva v ruce kapitán Tomáš Satoranský s Janem Veselým. „Nálada je výborná,“ okomentoval to Bohačík.

České reprezentanty na olympiádě čekají ve skupině A zápasy s Francií, Íránem a hlavními favority celého turnaje USA. Američtí basketbalisté už řadu let vozí z olympijských her jedině zlato. Naposledy jej nezískali v roce 2004, kdy skončili třetí.

To pro české basketbalisty je velkým úspěchem už samotný postup. Naposledy naši reprezentanti na olympiádě hráli ještě v dobách Československa v roce 1980.

Tagy:
Japonsko Řecko NBA Tomáš Satoranský sport basketbal Letní olympijské hry v Tokiu 2021 Ronen Ginzburg Jan Veselý