Sázkaři se vztekají na Babiše, chtějí vrátit peníze. Z čeho teď nakrmím děti, zuří volička

Expremiér a neúspěšný kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO) před několika dny nabádal své příznivce, aby si na něj před druhým kolem vsadili peníze. Lákal je na vysoký kurz u sázkových kanceláří. Mnozí jeho výzvu vyslyšeli a vsadili na něj stovky i tisíce korun. Nyní, po jeho volebním neúspěchu, se ovšem hněvají. Babiše kritizují, že je okradl a smutní, že údajně nemají například na plenky či potraviny. Na poraženého kandidáta kromě toho míří i trestní oznámení. Za krok se sázením jej zkritizoval i vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Andrej Babiš ve snaze získat další voliče vyzval lidi na sociálních sítích, aby si na něj vsadili. „Byl jsem ve Fortuně, kurz je 12. Vsaďte si 1000 korun a přijďte všichni volit, vyhrajete 12 tisíc korun,“ napsal Babiš ve čtvrtek, tedy pouhý den před začátkem druhého kola prezidentských voleb.

Zdá se, že celá řada lidí si na jeho vítězství, i když podle sázkových kanceláří bylo jen velmi málo pravděpodobné, skutečně vsadila. „Vsadili jsme teď 1000 korun celá rodina, děkujeme pane Babiši, že nám pomáháte, tohle by pro nás (Petr) Pavel neudělal,“ napsala k Babišově výzvě na Twitteru jedna z jeho pravděpodobných fanynek. Ta samá však v sobotu odpoledne změnila tón. „Žádám o okamžité vrácení peněz. Okradl jste naši rodinu o sedm tisíc, byly to peníze na dovolenou! Jasně jste řekl, že vyhrajeme,“ stěžovala si žena v komentáři.

Podobně hovoří i další lidé. „No super a já si na vaši radu vsadila poslední peníze z rodičáku na Fortunu, a teď nemám ani na plenky pro malýho,“ komentovala na sociálních sítích další z žen. Téměř totožná situace nastala také u další sázející.

A kritika se hromadila. „Gratuluji pane Babiš, právě jste svým stupidním příspěvkem ještě o trošku víc zhoršil finanční situaci mnoha rodinám,“ napsal jiný z uživatelů na sociálních sítích. Další pak uvedl, že zmiňovaný Babišův příspěvek byl „jeho nejhlubší dno“.

Jmenovaná sázková kancelář se po Babišově příspěvku ihned ohradila. „Fortuna je nezávislá, kurzy stanovuje na základě reálné pravděpodobnosti. Ta je v případě vítězství pana poslance (Babiše) aktuálně cca 8 procent,“ uvedli zástupci Fortuny na sociálních sítích. Zároveň doplnili, že je na zvážení každého, zda si bude chtít na expremiérovo vítězství v prezidentských volbách vsadit.

„Fortuna nebyla a není součástí holdingu Agrofert,“ zakončili představitelé kanceláře s odkazem na holding, který Babiš po léta vedl a vlastnil, ale před lety jej vložil do svěřenských fondů, aby vyhověl zákonu o střetu zájmů.

Babiš nevaroval, čelí trestnímu oznámení

Uživatel twitterového účtu s názvem Dobré vědět se dokonce odhodlal na Babiše podat trestní oznámení. Vytýká mu, že šéf hnutí ANO ke svému příspěvku neuvedl varování o škodlivosti sázení a hazardních her. „Právě jsem podal trestní oznámení na ing. Andreje Babiše. Podle zákona musí u reklamy na hazardní hry uvádět: ‚Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!’ a informace o tom, že se nesmí účastnit osoby mladší 18 let,“ napsal autor účtu.

Kritiku za výzvu Babiš schytal i od předsedy Pirátů Ivana Bartoše. „Takhle pan Babiš mobilizoval voliče. Z hlediska počtu vsazení to fungovalo, občas někdo vsadil i částky v řádu desetitisíců. K výhře to nevedlo. Vedlo to ke zhoršení finanční situace některých lidí, kteří mu věří. Spálená země, pro hlasy cokoliv. Pomáhal lidem, prý. Ale kterým,“ komentoval vicepremiér. Na závěr přidal ještě vzkaz Babišovi, kde se ho táže, „co s tím udělá“.

Babiš prezidentské volby prohrál s generálem ve výslužbě Petrem Pavlem. Ten získal 58,32 % hlasů a více než 3,3 milionu voličů. Babišův zisk činil 41,67 % hlasů a volilo jej lehce přes 2,4 milionu lidí. Pavel se funkce ujme začátkem března, kdy vystřídá končícího prezidenta Miloše Zemana.

Tagy: