Sberbank v Evropě končí. Má údajně dost peněz na vyplacení všech klientů

Sberbank

Válka na Ukrajině 2.3.2022

Ruská banka Sberbank odchází z evropského trhu. Odůvodnila to velkým odlivem hotovosti z dceřiných firem a ohrožením bezpečnosti zaměstnanců i majetku. Ruskou invazi na Ukrajinu ve vyjádření nezmínila. Banka, která má později během dne zveřejnit finanční výsledky za rok 2021, uvedla, že již není schopna zajistit likviditu evropských dceřiných společností. Úroveň jejího kapitálu a kvalita aktiv jsou prý dostatečné k tomu, aby mohla vyplatit peníze všem vkladatelům.

„V současné situaci se Sberbank rozhodla opustit evropský trh,“ uvedla banka v prohlášení. „Dceřiné banky skupiny čelily abnormálnímu odlivu hotovosti a ohrožení bezpečnosti svých zaměstnanců a poboček,“ dodala.

Bezprecedentní kroky západních zemí, které mají izolovat ruskou ekonomiku a finanční systém kvůli ruské invazi na Ukrajinu, zahrnují i sankce vůči ruské centrální bance a vyloučení některých bank z globálního platebního systému SWIFT. Tento postih dopadl na finanční ústavy VTB, Rossiya, Otkritie, Novikombank, Promsvjazbank, Sovkombank a VEB.RF. Sberbank mezi nimi není.

Evropská centrální banka (ECB) na počátku týdne varovala, že Sberbank Europe hrozí krach kvůli hromadnému vybírání vkladů, které vyvolala ruská invaze, a nařídila uzavření evropské divize Sberbank. Veškeré obchodní aktivity společnosti Sberbank Europe zakázal na pokyn ECB v úterý rakouský finanční regulátor. Maďarská centrální banka se rozhodla odebrat licenci místní dceřiné společnosti Sberbank. Kroky k odnětí bankovní licence Sberbank CZ v pondělí zahájila také Česká národní banka.

Sberbank, která působí mimo jiné v Česku, Rakousku, Chorvatsku, Německu, Maďarsku, měla k 31. prosinci 2020 evropská aktiva v hodnotě 13 miliard eur (přes 330 miliard korun).

Tagy: