Sbírku pro rodinu zesnulého Ptáčka předčasně ukončili. Kvůli negativní reakci veřejnosti

Manželka zesnulého psychologa Radka Ptáčka zveřejnila dojemný vzkaz

Zemřel psycholog Radek Ptáček

Sbírka na portálu Donio.cz pro rodinu psychologa Radka Ptáčka, který byl na začátku září nalezen mrtvý, byla předčasně ukončena. Zakladatelku k tomu údajně vedl postoj veřejnosti.

„Vzhledem k negativním reakcím, které sbírka na podporu tragicky zesnulého profesora Radka Ptáčka vyvolala, se ji rozhodla její zakladatelka předčasně ukončit,“ uvedl ve vyjádření portál Donio.cz, na němž probíhala.

ČTĚTE TAKÉ: Hlas Dartha Vadera navždy utichl. Zemřel herec Earl Jones, namluvil i ikonickou znělku CNN

„Donio sbírku umožnilo spustit s cílem maximálně podpořit pozůstalou rodinu trpící po ztrátě manžela a otce. Hlavním účelem sbírky bylo zabezpečit tři malé děti, pro něž je tato situace velmi náročná, a poskytnout jim potřebné zázemí do budoucna. Sbírka byla relevantní také vzhledem k majetkovým okolnostem rodiny – dům je zatížen hypotékou a byt je předmětem dlouholetého majetkového sporu, což rodině neumožňuje s ním nakládat. Peníze, které již byly darovány, budou využity v souladu s původním cílem sbírky,“ sdělili zástupci webu. Za necelý týden se vybralo 2 877 075 korun.

„Děkujeme všem dárcům za jejich podporu a žádáme o ohleduplnost vůči pozůstalým,“ dodal web Donio.cz.

Sbírku založily kamarádky a kolegyně vdovy po zesnulém profesorovi. Jejím cílem bylo vybrat 10 milionů korun. Haně Ptáčkové měla pomoci se zabezpečením tří dětí i se splacením hypotéky.

Někteří lidé ale její vznik kritizovali. „Vybírat od lidí na hypotéku světoznámé úspěšné slavné osobnosti, která navíc ukončila život z vlastního rozhodnutí, mi přijde jako hyenismus,“ objevilo se například na sociální síti X.

Kapacita mezi lékaři

Radek Ptáček byl uznávaný dětský psycholog. Působil na 1. lékařské fakultě a na University of New York in Prague, za svou práci získal několik prestižních ocenění. Věnoval se i vzdělávání lékařů, soudců a sociálních pracovníků. V roce 2018 se stal prezidentem největšího světového kongresu o ochraně dětí.

Na začátku září zmizel a manželka Hana se obrátila na policii. Ptáček byl po třech dnech nalezen bez známek života v Praze.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Psycholog Ptáček před smrtí sdílel znepokojující vzkaz. Veřejnosti předal své poslední rady

Tagy: