Psycholog Ptáček před smrtí sdílel znepokojující vzkaz. Veřejnosti předal své poslední rady

Radek Ptáček

Okolnosti úmrtí psychologa Ptáčka

Česko v úterý šokovala smrt uznávaného psychologa Radka Ptáčka, po kterém bylo od neděle vyhlášeno pátrání. V den jeho zmizení se na jeho facebookovém profilu objevil znepokojující příspěvek. Psycholog v něm mluví o důležitosti lásky i vztahů. Samota člověka prý zničí.

Kriminalisté od neděle pátrali po 48letém Radku Ptáčkovi. Ten manželce odpoledne sdělil, že jede do práce. Domů už se ale nevrátil. Pátrání mělo smutný konec – psychologa našli mrtvého. „Pátrání po pohřešovaném 48letém muži má bohužel smutný konec. Muž byl dnes odpoledne nalezen v Praze, bohužel bez známek života,“ informovala v úterý policejní mluvčí Barbora Schneeweissová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dojemné vzpomínky na Radka Ptáčka: Král psychologie a strážce dětských duší, smutní osobnosti

Rodina zesnulého mohla mít podezření, že si chce úspěšný psycholog ublížit – před zmizením odeslal své ženě několik zpráv, které podle policistů vyzněly jako loučení. O to znepokojivěji působí příspěvek, který se objevil na jeho sociálních sítích. „Kdybych měl říct, po 25 letech v psychologii, co je v životě důležité? Láska, láska, láska... vlastně nic jiného. Pečujte o vztahy, protože jedině vztahy vám dají dobrý život. Můžete dobře jíst, sportovat, ale když nemáte vztahy, je to stejně jedno. Nehledejte elixír dlouhého života, máte ho možná vedle sebe... Pečujte o toho druhého víc než o sebe... A jestli bych měl definovat to, co v životě opravdu zabíjí, je to samota… Samota vás zničí... pomalu a spolehlivě. Vztahy vás udrží při životě a dají vám ‚život věčný a vděčný‘...,“ píše se v příspěvku, který se na profilu objevil v neděli v 19:35.

Kdybych měl říct, po 25 letech v psychologii, co je v životě důležité? Láska, láska, láska…vlastně nic jiného. Pečujte o...

Posted by Radek Ptáček on Sunday, September 1, 2024

Příspěvek působí velmi osobně. Píše se v něm totiž také o oblíbeném tématu psychologa, kterým byla výchova dětí. „Opravdu nebijte děti, opravdu je to naprosto zbytečný, jde to lépe i bez toho... nezapomeňte, že děti by se s vámi měly cítit bezpečně... ne se bát, kdy zase nějaká přiletí,“ píše se dále v příspěvku, který byl zveřejněn již v době, kdy bylo vyhlášeno pátrání. Jeho manželka i proto upozornila, že Ptáčkova aktivita na sociálních sítích není vodítkem, jelikož jeho profily spravují i jeho kolegové.

Ptáček byl profesorem lékařské psychologie, klinickým psychologem a také psychoterapeutem. Mimo to působil na 1. lékařské fakultě a University of New York in Prague, za svou práci získal několik prestižních ocenění. Věnoval se také vzdělávání lékařů, soudců a sociálních pracovníků. V roce 2018 se stal prezidentem největšího světového kongresu o ochraně dětí.

Na začátku roku Ptáček v rozhovoru pro CNN Prima NEWS mluvil o selhání justice v případu, kdy soud v Brně změnil tříletý trest za znásilnění na podmínku. Před pár týdny byl také hostem podcastu ON TOPIC.

POSLECHNĚTE SI: Děti jsou v chronické spánkové deprivaci. Mozek potřebuje i lelkovat, říkal psycholog Radek Ptáček

Tagy:
zdraví smrt láska vztah psycholog Radek Ptáček Česko Praha University of New York in Prague nemoci a zdravotní potíže smrt a umírání