Schillerová: Koalici Spolu pojí jen Antibabiš, to je žalostně málo. Volby vyhraje ANO

Společná kandidátka koalice Spolu pro eurovolby je trnem v oku exministryni financí Aleně Schillerové. Předsedkyni poslaneckého klubu hnutí ANO totiž vadí, že strany ODS, TOP 09 a KDU-ČSL mají protichůdné názory a postoje. Podle Schillerové je dokáže spojit jen politika vůči expremiérovi Andreji Babišovi (ANO). Zástupci koalice ale společný projekt hájí.

Koalice Spolu bude pokračovat minimálně do evropských voleb v příštím roce. Dohodli se na tom lídři uskupení Petr Fiala (ODS), Marian Jurečka (KDU-ČSL) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). S kritikou po ohlášení pokračujícího projektu přispěchala Alena Schillerová, která si na sociální síti X do tří stran rýpla.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vyčistěme svět od Izraele, hlásala Norka při protestech. Nacismus s úsměvem, děsí se Židé

„Fialova společná kandidátka do voleb má jediný cíl. Vyhnout se souboji v kampani, který by oslabil nepopulární vládu. Kandidáti mají protichůdné postoje a jediným pojítkem je Antibabiš. To je v této době žalostně málo. Hnutí ANO naopak může a bude mluvit jasně a volby vyhraje,“ prohlásila sebevědomě předsedkyně poslaneckého klubu ANO.

K uskupení Spolu se dříve také vyjádřila i předsedkyně KSČM Kateřina Konečná, která se podivuje nad názorovou pestrostí koalice. A to v otázce možného zrušení práva veta evropských států. „Už se těším na debatu s lídry koalice Spolu. Bude to bžunda – pan Vondra řekne ‚veto chceme‘, pan Niedermayer ‚veto nechceme‘ a pan Zdechovský je bude odtrhávat od sebe. Rovnovážnému stavu pomůže pan prezident, který v hlavě již veto zrušil, ale dělá, že jen otevírá debatu. Čekají nás zajímavé měsíce,“ uvedla Konečná.

Koaliční zástupci si projekt chválí

Lídr kandidátky Alexandr Vondra uvedl, že od začátku prosazoval samostatnou cestu do voleb. „Politika je ovšem týmové řemeslo a po dlouhých diskusích se ve vedení všech stran, včetně naší ODS, rozhodli, že upřednostníme společnou kandidátku. Vyjednali jsme klíč, který přisuzuje ODS první dvě místa na této kandidátce,“ uvedl Vondra.

Podle bývalého ministra zahraničí a obrany je také možné, že společná kandidátka vyhraje volby v příštím roce. „Fajn, beru tuto vhozenou rukavici jako výzvu. Jsem připraven ujmout se role superlídra a udělám v příštích měsících vše, co je v mých silách, aby se tato vidina stala realitou. Samozřejmě, nebude to jednoduché,“ dodal.

Koalici obhajuje také šéf lidovců Marian Jurečka, který má svého zástupce až na čtvrtém místě kandidátky v podobě Tomáše Zdechovského. „Spolu jsme zvládli překonat řadu krizí a k tomu se nebojíme dlouho odkládaných reforem, např. důchodů či dávek. Zároveň děláme kroky, které jsou sociálně odpovědné. Dnes jsme třeba schválili navýšení rodičáku o 50 000 korun. Věřím, že na úspěšnou spolupráci navážeme i ve volbách do Evropského parlamentu,“ řekl Jurečka.

Tagy: