Schodek rozpočtu dodržíme, slíbil Stanjura. Bez účetních triků to nedají, tvrdí Schillerová

Zbyněk Stanjura a Alena Schillerová

360° 5.9.2023

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) se v letošním roce vládě podaří ušetřit až 20 miliard a dodrží tak plánovaný schodek. Šéf státní kasy to uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Vedle toho předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová označila jeho propočty za nemožné a dodala, že Stanjura využívá účetní triky a nedělá poctivé rozpočtové řemeslo.

„Máme velkou šanci schodek 295 miliard korun dodržet. Neříkám, že přesně na miliardu, ale myslím si, že ho v zásadě dodržíme,“ sdělil ve vysílání ministr financí Stanjura a dodal, že v letošním roce bude úspora 20 miliard.

ČTĚTE TAKÉ: Dělali jste švindly a žebrali u Schillerové. Skopeček a Nacher se hádali kvůli rozpočtu

Podle bývalé ministryně financí Aleny Schillerové je to však nemožné: „Jsem přesvědčena, že to nezvládnou. Teď jim velice pomohla extrémní dividenda z ČEZ, která byla přes 54 miliard, zatímco v rozpočtu se počítalo s 38 miliardami, takže to nakonec bylo o nějakých 16 miliard více,“ uvedla.

Jak chce do konce roku Stanjura škrtnout 20 miliard, prý nemá ponětí. „Máme září a jako bývalá ministryně říkám, že je to nesmysl, protože miliardu týdně fakt neškrtne,“ oponovala Schillerová.

Vládě přitom podle předsedkyně poslanců ANO rostou provozní výdaje, takže v této části úspora není. „Jediná šance by byla, a to by nás velmi poškodilo ekonomicky, že by poškrtali nebo nějakým způsobem omezili investice,“ sdělila s tím, že na dotaz ohledně škrtání dotací reagoval Stanjura vyhýbavě.

Bývalá ministryně financí tak vyjádřila obavu, aby nedošlo k nějakému „zkamuflování“. „Vadí mi, že můj následovník nedělá poctivé rozpočtové řemeslo a využívá účetní triky, troufnu si říct podvody,“ dodala s tím, že i z toho důvodu podala stížnost k Národnímu kontrolnímu úřadu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sněmovní klub opozičního ANO se dohodl, že poslanci hnutí napadnou u Ústavního soudu vládní penzijní novelu o zpřísnění podmínek pro předčasné důchody a o zpomalení řádných lednových valorizací

Tagy:
Alena Schillerová Zbyněk Stanjura úspory 360° ekonomika politika konsolidační balíček investice