Schwarzenberg přidal jen špetku jedu. Z jeho úst i černoprdelník zněl noblesně, ocenil Hvížďala

novinář, dramatik a spisovatel Karel Hvížďala

360° 8.12.2023

Karel Schwarzenberg mluvil vždy tak, že to nebylo urážlivé, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS novinář, dramatik a spisovatel Karel Hvížďala. Podle něj i označení černoprdelníci, které někdejší lídr TOP 09 použil ve vztahu k lidovcům, znělo z jeho úst noblesně a ukápla jen špetka jedu.

Bývalý lídr TOP 09 a kandidát na prezidenta Karel Schwarzenberg v minulosti označil lidovce za černoprdelníky. Václav Klaus tehdy řekl, že jeho vyjadřování devastuje už tak chatrnou veřejnou diskuzi a politickou kulturu v České republice.

Podle senátora Tomáše Czernina to ale byl jen Schwarzenbergův rys. „On vše řekl tak, jak to cítil. Stalo se, že druhá strana nebyla tak velkorysá, že na to byla citlivější,“ popsal Czernin v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Dodal, že si neuvědomuje, že by Schwarzenberg někdy řekl něco jinak, než si strana TOP 09 přála.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Schwarzenberga mi bylo líto, i když se mu tleskalo, uznal Svoboda. Ocenil jeho vlastenectví

TOP 09 na Schwarzenberga podle Czernina nezapomene. „Vždycky zůstane tím otcem, zakladatelem a duchovním, kvůli kterému mnoho lidí do strany vstoupilo a zůstává v ní,“ podotkl senátor.

Podle novináře, dramatika a spisovatele Karla Hvížďaly mluvil Schwarzenberg vždy tak, že to nebylo urážlivé. „Něco jiného byl ten dopad, ale ten tón a způsob... cokoliv on řekl, mělo vždycky takový závan noblesy a jenom ukápla špetku jedu. V tom, bylo to kouzlo, proto on si mohl dovolit, že byl takový, jaký byl,“ popsal Hvížďala.

Lidovci ale za označení „černoprdelníci“ požadovali po Schwarzenbergovi omluvu. Toho ale nedocílili, jelikož sám lídr TOP 09 to nepovažoval za urážku. „Když se to někoho dotklo, je mi to velice líto. Nikdy jsem to ale nepovažoval za urážlivé slovo,“ řekl tehdy Schwarzenberg pro web iDNES.cz. Podle něj je výraz černoprdelníci srovnatelný například s modrými ptáky, jak bývají označováni členové Občanské demokratické strany. „Já se také neurážím, když o mně někdo mluví jako o topince,“ uvedl.

Schwarzenberg, příslušník jedné z nejstarších šlechtických rodin v Evropě, zemřel v neděli 12. listopadu ve Vídni. Bylo mu 85 let. Od středy, kdy byla vystavena rakev s jeho zpopelněnými ostatky v malostranském kostele Panny Marie pod řetězem, se tam jeho památce přišlo poklonit více než 11 tisíc lidí. Poslední rozloučení začne v katedrále svatého Víta na Pražském hradě v sobotu 9. prosince v poledne. Krátkou vzpomínku na zesnulého pronese prezident Petr Pavel.

Poslední rozloučení s Karlem Schwarzenbergem. Sledujte speciální vysílání na CNN Prima NEWS

Tagy: