Ruský voják: Před invazí nám sebrali doklady a mobily. Myslel jsem, že jde o cvičení

Na sociálních sítích koluje video ruského vojáka, který se dobrovolně vzdal ukrajinské armádě. Mladík popisuje, co se dělo krátce předtím, než s armádou překročil rusko-ukrajinskou hranici. O plánech prý neměl tušení.

„Myslel jsem, že jedem na výcvik,“ řekl v úvodu videa mladík. „23. února nám sebrali doklady a mobilní telefon. 24. února nám řekli, že se vydáme po neznámé trase. S sebou jsme si mohli vzít jídlo a pití na tři dny. Za tři dny jsme se měli vrátit zpět,“ uvedl Rus s tím, že v noci překročili rusko-ukrajinské hranice.

„Rodiče nevědí, kde jsem. Na Ukrajině probíhá válka. Bombardují se města, školy, školky i nemocnice. Umírají nevinní lidé. Jsem maximálně proti tomu, co dělá ruská armáda,“ svěřil se mladík, který se v současnosti nachází v zajetí.

Ukrajincům se přitom vzdal dobrovolně. „Na druhý den se nám porouchalo auto, nikdo z našeho konvoje nám ale nepomohl. Poté se ozvala strašlivá rána a my jsme se utíkali schovat do lesa. Na čtvrtý den jsme narazili na teritoriální obranu,“ pokračoval voják.

Před Ukrajinci se zrpvu chtěli schovat, ti je ale dohonili. „Nabídli nám složit zbraně a vzdát se. Slíbili nám, že nám nic neudělají. Souhlasili jsme,“ uvedl s tím, že se k němu Ukrajinci zachovali velmi dobře. „Poskytli nám první pomoc, dali nám najíst a napít. Nechci bojovat proti ukrajinskému národu. Je třeba, aby lidé vyšli do ulic a protestovali. Musíme ukončit válku. Na obou stranách umírají nevinní lidé,“ řekl zajatý Rus.

Že o plánech na invazi mnoho členů armády nemělo tušení, tvrdí i další zajatí vojáci. Příkaz k přesunu na Ukrajinu měl navíc vydat přímo ruský prezident Vladimir Putin. „Chtěl bych se vám ze všeho nejdříve omluvit. Jak sami víte, okolnosti, za kterých se shledáváme, nejsou úplně normální. Až do konce jsme nevěřili tomu, že skutečně vstoupíme na ukrajinské území,“ řekl na čtvrteční tiskové konferenci v Kyjevě jeden ze zajatců, podplukovník Dmitrij Astachov.

Tagy: