Emotivní projev Zelenského: Rusové si přivezli krematoria. Nechtějí ukazovat padlé vojáky

Zelenskyj na tiskové konferenci 3. března

Brífink Volodymyra Zelenského 3.3.2022

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystoupil v Kyjevě na unikátní tiskové konferenci, kterou vysílala americká CNN. Na mítinku odpovídal novinářům a popsal, že ruská armáda si přivezla krematoria, aby se nikdo nedozvěděl o tom, jak velké ztráty utrpěla. Šéf ukrajinské obrany také apeloval na NATO, aby pomohlo válku ukončit.

„Ruská armáda je mnohonásobně větší. Ne dvakrát, třikrát, ale pětkrát větší,“ prohlásil ukrajinský prezident, když odpovídal v obleženém městě na otázky novinářů.

Podle něj umírá na Ukrajině extrémní množství ruských vojáků, Moskva se to ale snaží tutlat. „Nikdo ty oběti ani nepočítá. Víte, že si sem přivezli mobilní krematoria? Vědí, že nechtějí ukazovat těla padlých vojáků jejich matkám. Přišli, aby nás zabili. Ale my bojujeme za naši svobodu,“ řekl Zelenskyj.

Prezident dále uvedl, že ruské matky mají na Ukrajině i devatenáctileté syny. „Nemohu si představit, že by to byly mé děti. Chci, aby jejich matky pochopily, že padlých je tady spousta. Nechci, aby je někdo zpopelnil,“ promluvil Zelenskyj.

„My je nechceme zabíjet. Proč je bereme do zajetí? Proč je naši lékaři léčí? To je rozdíl mezi námi a těmi, kteří si přivezli dělostřelectvo a krematoria. Nechápu, kdo může něco takového naplánovat, to je genocida a nacismus. Já se stydím, že jsme v roce 2022 svědky takových činů. Toto je konec světa, pokud se něco stane, tak to může být konec světa,“ doplnil prezident, podle kterého Ukrajina nemá žádné dezertéry.

Zelenskyj: Nejsem car

V emotivním projevu se prezident zastal ruských občanů, podle něj jsou stejní jako ostatní, svého prezidenta se ale bojí. „I my jsme měli demonstrace. Nejsem car, nejsem monarcha, toto je demokracie, lidé si vás zvolí a vy jste hlavou země. Nejste tyran, führer, ale jste takový ředitel své vlasti a musíte dělat vše, co můžete. Kdybych nebyl prezidentem, tak jsem členem územní obrany, sháněl bych někde potraviny,“ pokračoval Zelenskyj.

Šéf Ukrajiny, který spal v noci dle svých slov pouhé dvě hodiny, se z Kyjeva opět obrátil na západní vůdce a na NATO, aby pomohli válku co nejrychleji zastavit. „NATO má sílu, aby konflikt ukončilo. Žádám o bezletovou zónu, potřebuju letouny. Dejte nám klidně letouny z dob Sovětského svazu, abychom mohli reagovat. Svět musí ukázat svoji sílu, bez boje, bez ztrát na životech, diplomaticky. Sankce jsou vážné a to je dobrý začátek. Nikdo ale netušil, že se v dnešním světě bude někdo chovat jako zvíře,“ uzavřel Zelenskyj.

Izrael zatím nepomáhá, Polsko ano

Zelenskyj dostal od novinářů otázku, jak Ukrajině pomáhá Izrael. Ukrajinský prezident je totiž židovského původu. „Viděl jsem zajímavou fotku u Zdi nářků, kde sedí lidé zahalení do modro-žlutých vlajek. Ti lidé se modlili,“ řekl politik s tím, že ho to potěšilo.

„Vždy jsem měl velmi svobodný přístup k jakékoli víře. Hovořil jsem s vedením Izraele a řeknu vám upřímně, že máme dobré vztahy, ale takové těžké časy ukáží vše. Nemám pocit, že by Izrael byl zabalený do naší vlajky. Hodně pomáhá Polsko,“ dodal.

Zelenskyj o ruském ministrovi

Vůdce ukrajinské obrany se na tiskové konferenci vyjádřil také na adresu ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova. „Lavrovovi se nechci dívat do tváře. Viděl jsem ho, když jsem se setkal s Trumpem. Lavrov mi tehdy řekl, že on je ministr zahraničí Ruska a já jsem mu řekl, že to vím, že se dívám na televizi. Tehdy jsem mu řekl, ať opustí Rusko naše území, že potřebujeme mír. On pak volal do nějaké ruské televize a v telefonu řekl, že jsem údajně přistoupil na všechny požadavky. Takhle to oni dělají,“ svěřil se Zelenskyj a dodal, že ruská armáda rabuje obchody a poté se tváří, že rozdává potraviny občanům Ukrajiny.

Ukrajinský prezident na setkání s novináři několikrát zopakoval, že Kyjev nemá dostatek zbraní. Postrádá také stíhačky, aby mohl ochránit vzdušný prostor. Mimoto Rusko podle něj nedovoluje jeho mužům ani zprovoznit humanitární koridor. Zelenskyj také řekl, že je otevřen jednání s Ruskem a konkrétně s Vladimirem Putinem. Chce ale vystupovat jako rovnocenný partner. „Otevřený... to vůbec není zajímavé slovo,“ zavtipkoval dokonce ukrajinský prezident. A to i ve chvíli, kdy se ho novináři ptali na to, jak vnímá srovnávaní jeho osoby a Winstona Churchilla. „Já méně piju,“ usmál se Zelenskyj.

Prezident při hovoru s novináři ocenil podporu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Podle Zelenského se bude šéf Ankary podílet na sjednání míru mezi Ukrajinou a Ruskem. Ukrajinský prezident si naopak lehce rýpl do Německa, které podle něj nedělá dost a stále se tváří, že jeho důležitější partner je Rusko, ne Ukrajina. „Nechceme o nic žebrat, tady se ale hraje o zájmy všech. Každé slovo je důležitější než výstřel,“ řekl Zelenskyj.

Lavrov ve středu nevyloučil, že někdo chtěl, aby „Rusko zabředlo do Západem uměle vytvořeného konfliktu na Ukrajině“. Je podle něj třeba určit konkrétní typy útočných zbraní, které na Ukrajině nebudou nikdy rozmístěny. „Nabízíme dohodu. Zajistí zákonná práva všech národů, které žijí na Ukrajině, což zahrnuje všechny národnostní menšiny,“ doplnil Lavrov.

Tagy: