Sedm tipů, jak předejít zhoršení zraku: Pomoci může speciální jóga i sluneční brýle

Zhoršení zraku mohou lidé předejít pravidelným cvičením i dodržováním zdravého životního stylu. (Ilustrační snímek)

Výrazně přibývá dětí, kterým se zhoršuje zrak

Mít dobrý zrak není ani zdaleka samozřejmostí. Většina lidí se o své oči začne zajímat až ve chvíli, kdy má zdravotní problémy – prevence je však mnohdy jednodušší než následná léčba. Předcházet zhoršení svého zraku mohou lidé i naprostými maličkostmi, jako je speciální oční jóga, nošení slunečních brýlí a eliminace sledování obrazovek. Redakce CNN Prima NEWS pro vás sepsala sedm tipů, které vám mohou pomoci udržet zdravý zrak.

Chraňte oči před UV zářením

Celoročně by měli lidé myslet na ochranu před UV zářením. S tím jim mohou pomoci sluneční brýle, potažmo dioptrické brýle, které se například na světle ztmavují. Myslet by lidé měli i na samotnou kvalitu brýlí – ideálně by měly být vybaveny filtrem UV400, který je schopen blokovat 100 procent UVA a UVB paprsků pronikajících do oka, připomíná web Lentiamo.

ČTĚTE TAKÉ: Výjimka mezi všemi nádory: Rakovina prostaty. S prevencí pomáhá test z krve, jak funguje?

Zvažte nošení ochranných brýlí

Nejen ve spojitosti se světlem by měli lidé myslet na ochranu svého zraku. Zejména pak při nejrůznějších činnostech, které vykonávají. Řeč je zejména o aktivitách, které mohou oči poranit. Jedná se o manipulaci s řezacími či brusnými stroji, ale také o práce na zahradě nebo cvičení venku. Ideálně by si měli lidé vždy nasadit ochranné brýle.

Vyzkoušejte oční jógu

Oční cvičení neboli „oční jóga“ je poměrně populární. Pár minut věnovaných několika cvikům může lidem pomoci okamžitě ulevit od pocitu unavených očí třeba ze sledování obrazovek. Ideálně by měli lidé tuto jógu zařadit do své denní rutiny. Popis jednotlivých kroků včetně instruktážního videa nabízí například oční klinika Gemini na svém webu.

Odpočiňte si od obrazovek

Silně digitální doba si mnohdy vybírá svou daň ze sledování nejrůznějších obrazovek: ať už se jedná o televizi, počítače či telefony. Mnohdy si lidé stěžují na bolest hlavy, rozmazané vidění či bolest a suchost očí. Ideálně by si lidé – nejen při pravidelné práci na počítači nebo telefonu – měli dopřávat přestávky, kdy svůj pohled od obrazovky odtrhnou. Pomoci mohou také brýle s filtrem modrého světla, které jej alespoň částečně blokují.

Myslete na kvalitní spánek

Se sledováním nejrůznějších obrazovek souvisí také kvalitní spánek, při němž si oči řádně odpočinou. Ideální je co největší tma a také omezení světelných faktorů před spaním, kam se řadí právě telefony, počítače a televize. Studie prokazují, že technika a jejich záření zpomalují procesy v lidském těle a zabraňují tak kvalitnímu odpočinku, připomíná web h2world.com.

Nebezpečí léků na nespavost. Senioři trpí závislostí, končí i na psychiatrii, varují experti:

Zdravý životní styl a vitamíny

To, jaký životní styl člověk praktikuje, má vliv na celé jeho tělo – včetně očí. Ideálně by lidé neměli kouřit, tento zlozvyk má vliv například na vznik šedého zákalu, ale vede i k poškození zrakového nervu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Bojuje se záchvaty, speciální kočárek zajistí Báře bezpečí. Cena je ale příliš vysoká

Stejně tak by do jídelníčku měli lidé zařadit více zeleniny a ovoce, včetně superpotravin a vitamínů, jako je C, A a B2. Opomíjet by se neměl ani pitný režim nebo kvalitní spánek.

Pravidelně navštěvujte lékaře

Pokud má člověk zrak v pořádku, málokdy ho napadne navštívit očního lékaře. Pravidelné prohlídky by však lidé neměli podceňovat. Vyšetření může odhalit onemocnění ještě před tím, než se projeví první příznaky. Zejména lidé nad 40 let by alespoň jednou ročně měli očního lékaře navštívit, aby zabránili vzniku onemocnění souvisejících s věkem. Paradoxně jsou na tom v tomto smyslu lépe ti, kteří nosí brýle nebo čočky, protože ke specialistům pravidelně docházejí.

Tagy: