Výjimka mezi všemi nádory: Rakovina prostaty. S prevencí pomáhá test z krve, jak funguje?

Ačkoliv se prevence rakoviny prostaty řeší zejména v listopadu během výzvy nazvané „Movember“, snaží se experti debatu o nemoci rozproudit i jindy. Důvod je jednoduchý – nádorové onemocnění, které mezi ostatními karcinomy tvoří výjimku v rychlosti růstu, by podle nich nemělo být tématem pouze po jediný měsíc v roce. Genetik Libor Staněk v rozhovoru pro CNN Prima NEWS vysvětlil, jak tento druh rakoviny vzniká, a přiblížil neinvazivní možnost prevence: krevní test hladiny PSA.

Co způsobuje rakovinu prostaty, nelze přesně říci. „Příčin je celá řada, přesně je ale nemáme definované. Z toho důvodu nemůžeme určit primární prevenci,“ sdělil Staněk pro CNN Prima NEWS. Karcinom prostaty přitom celosvětově patří mezi závažné onemocnění z pohledu incidence, tedy přírůstku nových případů onemocnění za určité období. „Rakovina prostaty je druhým nejčastějším karcinomem u mužů po rakovině plic. A incidence narůstá,“ pokračoval.

Za poslední desítky let nárůst případů ovlivnily i vnější vlivy. „Obecně se jedná o spotřebu červeného masa. Před 40 lety jsme maso jedli třeba jednou týdně, dnes ho lidé mají i denně. Ubývá zeleniny, chybí pohyb, častější konzumace alkoholu,“ vyjmenovává Staněk. „Dále může mít vliv kouření, i když je trend na něj vše svádět. Neříkám, že za to nemůže, ale paradoxně se dříve kouřilo více, dnes méně a počty případů rostou,“ sdělil genetik.

ČTĚTE TAKÉ: Annu Slováčkovou bojující s rakovinou upoutala na lůžko další nemoc. Fanouškům poslala vzkaz

Roli hraje i genetická predispozice. „Studie ukázaly, že výskyt v rodině v přímé linii u otce nebo sourozenců zvyšuje riziko, že se karcinom ve vyšším věku projeví,“ vysvětlil. Rakovina prostaty je navíc výjimkou mezi všemi nádory. „U karcinomu prsu či jiných typů se musí rychle zasáhnout, aby byla šance na uzdravení a přežití co nejvyšší. U prostaty je to jiné. Jedná se o extrémně pomalu rostoucí nádor. Může růst desítky let bez jakýchkoliv projevů,“ vysvětlil Staněk.

Prevence? Screening

Pokud člověk nepociťuje příznaky – jako bolest v bedrech, problémy při močení, časté chození na záchod, problémy s erekcí, které však nemusejí být pouze projevem rakoviny prostaty, nýbrž obecně problému – neexistuje nic, co by mu napovědělo, že by mohl karcinom prostaty mít. „Když neznáme vyvolavatele, nemůžeme přesně definovat primární prevenci. Tu sekundární však máme propracovanou, jedná se o screening v podobě krevního testu PSA,“ zdůraznil.

Říjen je znám i jako měsíc prevence rakoviny prsu. Jak „Růžový říjen“ vnímají celebrity, se dozvíte v přiložené reportáži:

PSA – prostatický specifický antigen – je bílkovina, kterou produkuje každá prostata, neboť je nutná k normální funkci spermatu: štěpí ejakulát, aby byl kapalnější a mohl lépe fungovat, tzn. umožnil pohyb spermií. „Ve zdravé prostatě se vylučuje přímo z ejakulátu. Ale ve chvíli, kdy jsou epitely – buňky – poškozeny, tak PSA dokáže projít buněčnou a cévní stěnou do krve (séra), kde běžně být nemá. V té chvíli můžeme diagnostikovat zvýšené hladiny a zjistit, že se něco děje,“ líčil genetik, který pracuje pro společnost Synlab, jež nabízí diagnostické služby široké škály pro zdravotnická zařízení, lékaře i samoplátce.

Zvýšené hladiny PSA však přímo neznamenají, že má muž rakovinu. „Do krve se může dostat i kvůli zánětu, infekci nebo po předchozí stimulaci prostaty. Přesto je screening dobrým diagnostickým způsobem, který nám napoví, že se něco děje. A další šetření jednotlivé možnosti vyloučí, nebo potvrdí,“ pokračoval Staněk. Dodal, že zvýšené PSA se může detekovat i v případě, kdy dotyčný nemá žádné klinické příznaky. Pokud jsou již symptomy diagnostikovány, jedná se ve většině případů o pokročilé onemocnění.

Vyvarujte se cyklování i sexu

Samotné vyšetření je velmi jednoduché a není ani nijak nákladné, samoplátce za něj dá v řádu maximálně pár stovek. „Spočívá v odběru krve, která je odeslána do laboratoře, kde je provedena analýza na PSA. Do dvou dnů máte výsledek,“ uvedl Staněk s tím, že se alarmující hodnoty liší podle věku. „Pokud je však v červené barvě, jedná se o vyšší hladinu,“ dodal.

Příchozí výsledky je vždy nutné konzultovat se svým lékařem. „A to i v případě, že se na vyšetření objedná samoplátce. S věkem se hladina PSA zvyšuje, je to přirozené. Až lékař by měl udělat další vyšetření a říci, zda je podezření na karcinom,“ uvedl.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Holýma rukama bojoval proti teroristům z Hamásu. Hrdina s rakovinou přežil i výbuch granátu

Čeho by se měl člověk před samotným testem vyvarovat? „Všeho, co by mohlo zvednout produkci PSA. Jde o jízdu na kole, koni, fyzickou aktivitu, posilování. Ideálně by měl člověk tyto aktivity několik dní před vyšetřením vynechat. Stejně tak pohlavní styk, opakovanou ejakulaci, masturbaci, může to mít vliv na hodnoty PSA,“ vysvětlil Staněk. Zároveň však zdůraznil, že by se měl před vyšetřením člověk chovat normálně – dělat většinu běžných aktivit s výjimkou výše uvedeného.

Tagy: