Mnoho Rusů je zděšeno devastací Ukrajiny, řekl šéf MI6 v Praze. Špionům Kremlu poslal vzkaz

Řada Rusů je zděšena konáním své armády na Ukrajině, když vidí záběry zničených měst nebo čtou zprávy o unášení dětí. V Praze to při své mimořádné návštěvě prohlásil šéf britské tajné služby MI6 sir Richard Moore. Dále zmínil, že špioni Kremlu mohou přejít na stranu Západu, a zhodnotil aktuální ukrajinskou protiofenzivu.

Moore během svého pražského projevu v rámci akce magazínu Politico na britské ambasádě pronesl, že mnoho Rusů je prý značně znepokojeno, až zděšeno, když vidí záběry zdevastovaných měst na Ukrajině, která se stávají terčem jejich armády.

Stejně tak mnozí z nich údajně odsuzují vyhánění rodin z jejich domovů a unášení ukrajinských dětí do Ruska. Přirovnal to k okupaci Československa z roku 1968, kdy byli podle něj mnozí Rusové rovněž v šoku.

Zdůraznil, že Ukrajinci aktuálně předvádějí skvělý způsob vedení moderní války. „Ukrajina během nynější protiofenzivy prokazuje, jak se skvěle dokáže adaptovat a využít ve svých plánech moderní západní techniku,“ prohlásil mimo jiné šéf MI6. Pochválil ukrajinské vojáky za to, jak si rychle osvojili západní vojenskou technologii.

Vyzdvihl i fakt, že během posledního měsíce dobyli zpět území o téměř stejné rozloze, které Rusové získali od začátku roku.

Na druhou stranu však uvedl, že očekávat nějaký zásadní průlom v brzké době je velice těžké. „Vedou si ale velmi dobře, jsem optimistický,“ řekl Moore a podotkl, že Západ musí Ukrajinu i nadále podporovat, aby měl Kyjev co nejlepší vyjednávací pozici do budoucna.

Vzkaz ruským špionům

Šéf MI6 poslal také vzkaz ruským špionům, kteří váhají, zda mají stále sloužit Kremlu. „Nabízím jim to, co jiní činí již posledních 18 měsíců, aby se spojili s námi – naše dveře jsou vždy otevřené,“ zdůraznil Moore.

Zároveň upozornil, že mnohé státy se rozhodly za Ruskem i přes jeho agresi nadále stát. Zmínil hlavně Írán, který Moskvě stále dodává například vojenské drony, pomocí nichž Rusové útočí na ukrajinské vojenské pozice a města.

Hovořil také o vlivu Rusů v Africe, kde podle něj hrají velkou roli žoldáci z Vagnerovy skupiny. Ti podle jeho slov doposud často drželi u moci některé vlády. Jde například o Mali, očekávat to podle něj lze i v případě Burkiny Faso, kde nedávno proběhl vojenský převrat.

Za největší hrozbu však nepřímo označil Čínu. Moore prozradil, že směrem k východoasijské velmoci jeho MI6 nyní upíná největší pozornost.

Tagy: