Šéfka EU rozhazuje naše peníze. Chválí se, protože to nikdo jiný neudělal, míní Kobza

Předsedkyně Evropské unie Ursula von der Leyenová rozhazuje naše miliony, zkritizoval její středeční vystoupení poslanec Jiří Kobza (SPD). Ta například slíbila, že Sedmadvacítka v návaznosti na koronavirovou pandemii spustí nový program pro posílení odolnosti EU v oblasti zdravotnictví. Ve Zprávách plus určité kroky unie nekvitoval ani poslanec Ondřej Veselý (ČSSD).

„Ze strany Německa docházelo k omezování dodávek vakcín, které měly sloužit právě evropskému zdravotnictví,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS poslanec Jiří Kobza (SPD), kterému se přístup Evropské unie v době pandemie nelíbil.

Předsedkyně Ursula von der Leyenová ve středečním projevu vyzdvihla snahy EU v boji proti pandemii. „Vycházela ze zásady, že když se nepochválí sama, nikdo to za ní neudělá,“ zkritizoval ji ve vysílání CNN Prima NEWS poslanec za SPD Jiří Kobza. Podle něj EU rozhazuje naše miliony a v první řadě by měla hledat možnosti zlepšení u sebe.

„Byť jsem příznivcem evropské integrace, postup Evropské komise nebyl šťastný. Snažila se ale hledat řešení,“ přidal se poslanec Ondřej Veselý (ČSSD). Nelíbily se mu například okolnosti nákupu vakcín, kdy se v jistou chvíli čekalo na jejich dodání i týdny. V průběhu pandemie koronaviru to podle něj unie napravila.

„Vím, že poslanci SPD jsou zastánci nepovinného očkování. S tím souhlasím, ale kdo se nenaočkuje, musí počítat s jistým omezením. Tento proces v praxi zjednodušily covid pasy,“ dodal Veselý. Cestovatelské pasy byly zřízeny zásluhou právě Evropského parlamentu.

Kobza je ale ostře zkritizoval. „Lidé si je kupovali, aby mohli cestovat a na fotbal. Odsuzujeme, když jsou neočkovaní diskriminovaní,“ doplnil. Očkování podle něj vede k rozdělení společnosti.

V každoročním projevu o stavu Evropské unie mluvila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová především o ekologii nebo covidu. „Evropská premiérka“ například slíbila, že Sedmadvacítka v návaznosti na koronavirovou pandemii spustí nový program pro posílení odolnosti EU v oblasti zdravotnictví. Připomněla také úspěšné snahy o boj proti klimatickým změnám. „Není už čas na další sliby ale činy a sami to nezvládneme,“ dodala ve středečním projevu v Evropském parlamentu.

Tagy: